Пресиана Леонидова е победител в онлайн конкурса за северняшка и добруджанска песен "Пендара" в Попово

Пресиана Леонидова е победител в онлайн конкурса за северняшка и добруджанска песен "Пендара" в Попово

BOBSTH 16:09:01 11-07-2020
IS1607BO.010
Попово - конкурс "Пендара" - победители

Пресиана Леонидова е победител в онлайн конкурса за северняшка и добруджанска песен "Пендара" в Попово


Попово, 11 юли /Боряна Димитрова, БТА/
Пресиана Леонидова е победител в онлайн конкурса са северняшка и добруджанска песен "Пендара" в Попово. Изпълнителката е на 12 години, от Варна и свири на гъдулка. Девойката е наградена с голямата награда - 22-каратова златна пендара, с нумизматична стойност, датирана от 1846 г., съобщи за БТА организаторът на конкурса народният певец Петър Кирилов.
За днес в Попово бе насрочен гала концертът на 36 наградени участници, но бе отложен заради увеличения брой заболелите от коронавирус.
Пресиана е впечатлила журито с изпълнението на песента "Барем се ерген, мамо, находих", на народната певица Калинка Вълчева. Кирилов разказа, че конкурсът е преминал при огромен интерес. В двата кръга са участвали 216 изпълнители от страната и чужбина, от тях 103 са допуснати за втория, а 36 са отличените на финала.
Изпълнена е и първоначалната идея на конкурса - популяризиране на песенния фолклор от двете области; както и да се покаже разнообразието и емоционалността на песните от двата региона.
По думите на Петър Кирилов идеята е в бъдеще конкурсът да се провежда на живо, да продължи да засилва и поддържа интереса на поколенията към българския фолклор. "Желанието ни е да се превърне в емблематичен фестивал за Северняшко и Добруджанско пеене с ясни критерии, за да може индивидуалните изпълнители да показват таланта си", допълни Кирилов. Че първото издание на конкурса е добило популярност и че трябва да продължи да съществува говори и фактът, че повече от 5 000 души са харесали страницата, а има видеа, които са гледани над 100 000 пъти.
Отличените участниците са обявени на страницата на "Пендара" и ще получат наградите си по пощата.

/ИС/