Заявление на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил във връзка със ситуацията относно храма „Света София“

Заявление на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил във връзка със ситуацията относно храма „Света София“

Негово светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил направи изявление относно статута на храма „Света София“.

Силно съм обезпокоен от призивите на някои турски политици да бъде преразгледан статутът на музей на храма „Света София“, един от най-великите паметници на християнската култура.

Построен през VI век в чест на Христос Спасител, този храм означава много за цялото Православие. Той е особено скъп и за Руската църква. Пратениците на великия княз Владимир, престъпвайки прага на този храм, били пленени от небесната му красота. Щом чул техния разказ, свети Владимир се покръстил и покръстил Рус, която след него навлязла в ново за себе си духовно и историческо измерение – в християнската цивилизация.

През много поколения ни е предавано възхищението от достигнатото от тази цивилизация, част от която сега сме и ние. И един от нейните благоговейно почитани символи е била и си остава „Света София“. Нейният образ плътно присъства в нашата култура и история. Той е давал сила и вдъхновение на нашите майстори-строители в Киев, Новгород, Полоцк, във всички главни центрове на духовното съграждане на Древна Рус.

В историята на отношенията между Русия и Константинопол е имало различни, често твърде сложни периоди. Ала руският народ е възприемал и възприема с горест и негодувание – както, преди така и сега – всеки опит да бъде унизено или потъпкано хилядолетното духовно наследство от страна на Константинополската църква. Заплахата за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация, това значи и за нашата духовност и история. И до ден-днешен  за всеки руски православен „Света София“ е велика християнска светиня.

Дълг на всяка цивилизована държава е да запазва равновесие: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря; да спомага за обединяването на хората, а не за тяхното разделяне.

В днешно време отношенията между Турция и Русия се развиват динамично. При това трябва да се има предвид, че Русия е страна с преобладаващо православно население. Тъкмо по тази причина случващото се със „Света София“ може да причини силна болка у руския народ.

Надявам се на благоразумието на държавното ръководство на Турция. Запазването на сегашния неутрален статут на „Света София“, един от най-великите шедьоври на християнската култура, храм-символ за милиони християни по целия свят, ще спомогне за по-нататъшното развитие на отношенията между народите на Русия и Турция, за укрепването на мира и съгласието между религиите.

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ НА  МОСКВА И НА ЦЯЛА РУСИЯ


РУСКА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ

/ПП/