Борис Христов е носител на Вазовата награда за литература за 2020 г.

Борис Христов е носител на Вазовата награда за литература за 2020 г.

BOBSTH 09:47:01 07-07-2020
MH0945BO.004
Сопот - Вазова награда - носител

Борис Христов е носител на Вазовата награда за литература за 2020 г.


Сопот, 7 юли /Таня Благова,БТА/
Борис Христов е носител на Вазовата награда за литература за 2020 г. Тази година официалното връчване на Национална Вазова награда за литература ще се състои на 9 юли на площад "Иван Вазов", съобщи кметът на Сопот Деян Дойнов.
По повод 170 годишнината от рождението на Иван Вазов, издателство "Рива" събра в луксозна антология, лириката на Вазов, отделена за първи път от социалната и патриотичната му поезия. Съставителството е дело на тазгодишния носител на Вазовата награда за цялостно творчество, поетът Борис Христов - жест на благодарност към Учителя на поколения български писатели, към ненадминатия майстор на словото и радетел на мира и доброто, към човека и мислителя - Вазов. Книгата съдържа 150 стихотворения, някои от които рядко срещани в многобройните издания, предлагани до днес, и малко познати на съвременния читател.
На 9 юли в Къща музей "Иван Вазов" в Сопот традиционно ще бъде засадено борче от името на носителя на Вазовата награда за 2020 г. След това на площад "Иван Вазов" - кмета на Сопот ще връчи Национална Вазова награда за литература. Предвиден е и рецитал на мъжка вокална група при Народно читалище "Иван Вазов 1871", даряване на знаме извезано в памет на Вазовия род, както и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Иван Вазов.
/МХ/