Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на празника на Пловдивския гарнизон

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на празника на Пловдивския гарнизон

BOBSTH 21:42:31 04-07-2020
PP2141BO.010
Пловдив - Цвета Караянчева - празник - гарнизон

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на празника
на Пловдивския гарнизон


Пловдив, 4 юли /Таня Благова, БТА/
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествената проверка-заря по повод на празника на Гарнизон Пловдив.
Бойната биография на прославения Пловдивски гарнизон е изпълнена с примери за героизъм, саможертва, любов към Родината и изключителни стратегически решения, които намират своето достойно място в учебниците по военна история - с тези думи започна словото си Цвета Караянчева.
Тя посочи, че няма да е преувеличение да се каже, че България е длъжница на предците на днешния Гарнизон Пловдив. Блестящата им победа в битката при Криволак има решаващо значение страната ни да не бъде разпокъсана и смазана в Междусъюзническата война. Председателят на парламента изтъкна, че днес Съвместното командване на специалните операции /СКСО/ на Българската армия е неразделна част от въоръжените сили на страните членки на НАТО. Днес, на своя празник, СКСО получи тържествено своето бойно и представително знаме.
Цвета Караянчева пожела на военнослужещите: "Нека гордостта от подвизите от миналото, наравно с отличната подготовка за противодействие на съвременните рискове и заплахи, да ви дават сили и самочувствие да изпълнявате воинската служба за гарантиране на териториалната цялост, суверенитета и сигурността на България". За да може с основание да си казвате, че сте достойни наследници на героите от Криволак, добави тя.
Честването на празника на Пловдивския гарнизон на пл. "Централен" започна с шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизона. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. Празникът завърши с красиви илюминации, които озариха топлото пловдивско небе.
/ПП/