Издателствата у нас трудно оцеляват в условията на пандемията, заяви в Плевен писателят и издател Иван Гранитски

Издателствата у нас трудно оцеляват в условията на пандемията, заяви в Плевен писателят и издател Иван Гранитски

BOBSTH 10:21:31 04-07-2020
GI1020BO.005
Плевен - Иван Гранитски - издателства

Издателствата у нас трудно оцеляват в условията на пандемията, заяви в Плевен писателят и издател Иван Гранитски


Плевен, 4 юли /Малин Решовски, БТА/
Издателствата у нас трудно оцеляват в условията на пандемията - малките вече са спрели дейност, а по-мащабните се справят с кредити. Това заяви в Плевен на въпрос на БТА писателят и издател Иван Гранитски.
Той уточни, че според него въпросът не е само търговски. Книгата преди да бъде стока, е духовна опора и духовен мост, по който минават бъдещите поколения - това трябва да се осъзнае от сериозната държава и тогава търговският елемент ще отстъпи на втори план, подчерта Гранитски. Той е убеден, че от намаляването на ДДС за книгите ефектът ще бъде малък - във финалната част на продажбите, тъй като цените на полиграфическите материали - хартии, лепила, картони, мукави - са обложени с 20 процента ДДС. За издателите остава един малък остатък, който ще бъде между 2-3 процента реално намаление, уточни издателят.
След като България се е присъединила към така наречения библиотечен стандарт за европейските държави, тя отдавна бе длъжна да отделя 9-9,5 млн.лв. годишно за захранване на библиотечните фондове, допълни Гранитски. По думите му през последните години у нас се отделят по 900 хиляди лева, което е 10 пъти по-малко от колкото сме задължени. Министерството на културата полага грижи, но това не е достатъчно - трябва решение на правителството или на парламента. Библиотечните работници отдавна сигнализират, че фондовете на библиотеките са остарели, а този въпрос е решен в балканските страни - половината от тиражите на националните автори се откупуват с държавна помощ и влизат в библиотеките, казва издателят. "Това е по-разумният начин, отколкото временно редуциране на ДДС. Според мен стратегически въпросът за книгите у нас трябва да се реши за следващите 30-50 години напред, а не за мандата на едно или друго правителство", е убеден Иван Гранитски.
Писателят бе гост на Плевен за премиерата на негова нова книга за деца.

/ГИ/