С операта "Бал с маски" ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас

С операта "Бал с маски"  ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас

BOBSTH 09:02:31 04-07-2020
GI0901BO.002
Бургас - музикални празници

С операта "Бал с маски" ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас


Бургас, 4 юли /Галя Тенева, БТА/
С операта "Бал с маски" ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас. Това съобщиха от пресслужбата на Държавната опера в града.
Откриването на празниците ще е на 7 юли, от 21.00 часа на сцената на Летния театър.
Заглавието не е избрано случайно - то е в синхрон с изненадващите реалности в последните месеци, които наложиха понятието "маска" в съвсем различен и доста по-прагматичен смисъл. А изкуството е антипод на нелицеприятните житейски факти, макар че ги отразява и трансформира, казаха от пресслужбата на Държавната опера.
Диригент на "Бал с маски" ще е маестро Иван Кожухаров.
В рамките на празниците ще има Танцова гала, с участието на балета на Държавната опера в Бургас, танцова школа "Дюн", клуба по спортна акробатика "Нефтохимик 2011" и др.
На 15 юли, на сцената на летния театър ще бъде представена операта "Трубадур" на Джузепе Верди. В нея ще гостува тенорът Камен Чанев, в ролята на Манрико, а в ролята на Леонора ще дебютира сопраното Мария Цветкова.
В програмата на Летните музикални празници жителите и гостите на града ще могат да видят още комичните опери "Прилепът" и "Хубавата Елена", операта за деца от Александър Йосифов "Макс и Мориц", мюзикълът "Целуни ме, Кейт", постановката "Лебедово езеро" от Чайковски, с която ще бъде отбелязана 70-годишнина на проф. Хикмет Мехмедов и др..
Летните музикални празници "Емил Чакъров" ще бъдат закрити на 1 септември с концертния спектакъл "Да хвърлим операта в джаза", с участието на Милица Гладнишка, която ще пее с оркестъра на Държавна опера - Бургас.


/ГИ/