Второ медицинско лице е заразено с COVID-19 в ловешката неонатология, отделението е затворено за 24 часа

Второ медицинско лице е заразено с COVID-19 в ловешката неонатология, отделението е затворено за 24 часа

BOBSTH 09:01:31 03-07-2020
GI0900BO.001
Ловеч - коронавирус - нови случаи - затворено отделение

Второ медицинско лице е заразено с COVID-19 в ловешката неонатология, отделението е затворено за 24 часа


Ловеч, 3 юли /Даниела Балабанова, БТА/
Медицинска сестра /на 66 г., от село Голец/ е вторият регистриран случай на заразено медицинско лице с COVID-19 в неонатологичното отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, съобщават от областната администрация. Първият случай беше на лекар. Отделението е затворено със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за 24 часа, считано от 19 часа на 2 юли, за щателно почистване и крайна огнищна дезинфекция. Персоналът с отрицателен резултат продължава да полага грижи за новородените при спазване на всички мерки за безопасност.
Медицинската сестра е без оплаквания. Ще бъде под задължителна домашна изолация за 14 дни. Няма контактни лица в семейството от област Ловеч.
При нужда от хоспитализация на новородени с усложнения от болниците в Троян и Луковит по време на 24-часовата дезинфекция на ловешката неонатология ще бъдат насочвани към УМБАЛ-Плевен.
От администрацията посочват още, че всички останали проби от персонала от вчера са отрицателни. Останалият персонал в отделението ще бъде изследван днес и няма да бъде допуснат на работа до получаване на отрицателен резултат. Отрицателни са и пробите от семейството на лекарката, както и на прегледаните от нея деца. Очакват се резултатите за две деца от Угърчин.
Случаят е докладван в Министерство на здравеопазването.
Още един случай на заразен с коронавирус е регистриран пред последното денонощие за областта. Това е мъж от Ловеч, на 24 години. Изследването е направено на 2 юли в лаборатория в София. Предстои установяване на контакт с лицето, намира ли се на територията на област Ловеч, негови контактни.
Общо диагностицираните случай в област Ловеч са 19, активните случаи са 4, излекуваните са 15.

/ГИ/