Историята на Старозагорската опера - история за любов, музика и мечти

Историята на Старозагорската опера - история за любов, музика и мечти

BOBSTH 06:30:01 01-07-2020
IS1758BO.024 06:30
Стара Загора - опера

Историята на Старозагорската опера - история за любов, музика и мечти


Стара Загора, 1 юли /Румяна Лечева, БТА/
На днешния ден преди 95 години в Стара Загора завесата се вдига за първата провинциална опера у нас. "Гергана" е изборът на местните ентусиасти и меломани. Режисьор е Мара Шопова, дала началото на прочутата актьорска фамилия. Макар и да не е работила досега в областта на оперната режисура, влага разбиране и усет, разказва Никола Драганов в "Историята на оперното дело в Стара Загора, излязла през 1970 г.
За знаменитото събитие свидетелства и писмо на Мара Шопова до оперната певица Христина Морфова, също старозагорка, която по това време е солист на Пражката опера.
Диригент на спектакъла е капелмайсторът Атанас Ковачев, диригент на военния духов оркестър в Стара Загора, възпитаник на Одеското музикално училище. На втората премиера на диригентския пулт застава германският възпитаник Александър Георгиев. Той е сред инициаторите за създаването на оперната трупа в Стара Загора.
Солистите, които изпълняват главните роли - Никола и Гергана, имат великолепни гласове и са си лика-прилика . . ., както биха разказали техните съвременници. Това са адвокатът Георги Баталов, съсед на Маестро Георги Атанасов в София като студент, и младата учителка Ничка - изявено като самодейка момиче, известно и със соловите си изпълнения заедно с църковния хор на храм "Свети Николай", днес вече катедрален храм на Стара Загора. Солистката изпълнява първата си роля на своя 20-и рожден ден. Нежен резултат от пламналата на сцената любовна история, която продължава в "Трубадур" и завършва с църковен брак, е известният български диригент Росица Баталова.
Хормайстор на постановката, наречен от старозагорци "Бащата на Операта", е Златан Станчев, който озвучава репетициите със своята цигулка. Съгражданите му го наричат ласкаво "Прометей Станчев". Хористите са избрани сред църковните хорове в града.
Историята пази още един интересен сюжет. За премиерата на старозагорската гара целият град и духовата музика посрещат Маестро Георги Атанасов, четем във вестник "Старозагорска зора". Ученикът на Пиетро Маскани и пръв изявен български композитор пристига в града, за да присъства на новата продукция на своята опера "Гергана". По онова време той е главен капелмайстор на Гвардейския оркестър в София и затова е облечен с военна униформа. Вечерта, заедно с музикалния критик Иван Камбуров, сяда сред ентусиазирана публика, за да се любува на блестящото изпълнение на оркестъра и певците.
Отзвукът от първото представление на старозагорската оперна трупа е отразен щедро в българската преса.
На 14 май 1934 г. операта в Стара Загора преминава под егидата на Старозагорската градска община и се преименува на Старозагорска общинска опера. От 1 април 1946 г. Старозагорската опера става Държавна, със заповед на Министъра на информацията и изкуствата Димо Казасов.
За рождена година на балета в Стара Загора се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка "Куклената фея".
През 1967 г. започва ежегодното провеждане на "Декемврийски музикални дни", който прераства във Фестивал за оперно и балетно изкуство.
Собствена сграда най-старата извънстолична опера получава през 1971 г. - най-голямата и най-модерната за времето си на Балканите, гордост и емблема на града.
Днес Старозагорската опера, начело с оперния режисьор Огнян Драганов, се гордее с многонационалния си състав, изключителната балетна трупа, престижни гастроли на европейските сцени и участието в Балканската оперна мрежа.
Операта в Стара Загора днес си има и жив връстник - Санди Ганчев, дългогодишен хорист, роден през месец декември 1925 г. Съдбата му е орисана да бъде свързана с живото сърце на музиката в града на липите. 95-годишният старозагорец се очаква да бъде сред специалните гости на юбилейния концерт тази вечер.
Празничният концерт ще бъде на сцената на Античния форум, отбелязват от Операта. Специален гост ще бъде известната оперна прима Веселина Кацарова, която пристигна от Швейцария за честването в родния си град.

/ИС/