Наемателите на покрития мост в Ловеч се оплакват от змии в ателиетата и магазините им

Наемателите на покрития мост в Ловеч се оплакват от змии в ателиетата и магазините им

BOBSTH 16:13:31 30-06-2020
IS1612BO.013
Ловеч - покрит мост - змии

Наемателите на покрития мост в Ловеч се оплакват от змии в ателиетата и магазините им


Ловеч, 30 юни /Даниела Балабанова, БТА/
Наематели на покрития мост в Ловеч се оплакаха пред журналисти, че често в ателиетата и магазините им се появяват змии, които плашат туристите. От Община Ловеч съобщиха, че са взели необходимите мерки и може да реагират при поява на водни змии в градска среда.
"Аз повече от месец не съм стъпвала в помещението си, защото гъмжи от змии и в момента са вътре. Как да работя, те са вътре между стоката. Видях змиите над главата на съпруга ми", заяви Стефка Тинкова и добави, че е сигнализирала Общината за това, а проблемът е от повече от 20 години.
Според Анатоли Тонев змиите падат от процеп на покрива на входа на моста и трябва да се вземат мерки.
От Община Ловеч информираха, че при необходимост институцията се обръща към специалист - природозащитник, който работи с животните.
Посочват още, че в Ловеч тези безопасни влечуги се наблюдават най-вече на покрития мост, откъдето са и най-честите сигнали. Първо, защото змиите са привлечени от топлия тенекиен покрив и второ - там се виждат отдалече. Но те могат да се срещнат и по алеята покрай река Осъм.
При подаден сигнал специалистът ги улавя, мести ги и отново ги пуска в естествената им природна среда, далеч от града, добавят от общинската администрация.
От там припомнят, че водните змии са защитен вид животни. Пази ги Законът за биологичното разнообразие, затова при продажба или убиване има предвидена глоба от 100 до 5000 лева./ИС/