Бум на сигналите за домашно насилие отчитат от фондация "ДА" след края на извънредното положение

Бум на сигналите за домашно насилие отчитат от фондация "ДА" след края на извънредното положение

BOBSTH 12:27:01 30-06-2020
PP1226BO.021
Пловдив - проект - фондация "Джендър алтернативи"

Бум на сигналите за домашно насилие отчитат
от фондация "ДА" след края
на извънредното положение


Пловдив, 30 юни /Таня Благова, БТА/
Бум на сигналите за домашно насилие отчитат от фондацията "Джендър алтернативи"/"ДА"/ след края на извънредното положение заради коронавируса. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив адвокат Милена Кадиева - управител на фондация "ДА", при представянето на новия проект "Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие", финансиран от Министерството на правосъдието.
Средно на месец имаме 20-30 консултации на хора, пострадали от домашно насилие. Това, което се случи след края на извънредното положение, беше бум, и случаите нараснаха на 40-50 месечно от април досега, каза Милена Кадиева. От началото на юни всички ние - 15 души екип, всеки ден давахме по три консултации на пострадали от домашно насилие. Значително се увеличиха и исканията за разводи.
Проектът е с продължителност пет месеца и включва безплатни правни и психосоциални консултации за пострадалите от домашно насилие, както и работа с извършителите. Съвсем скоро се очаква да е готов и късометражен филм за домашното насилие, каза координаторът на фондация "ДА" Мишо Гръблев.
/ПП/