В Стара Загора с филм и дискусия отбелязаха 145 години от рождението на Кирил Христов

В Стара Загора с филм и дискусия отбелязаха 145 години от рождението на Кирил Христов

BOBSTH 19:10:01 29-06-2020
PP1909BO.025
Стара Загора - Кирил Христов

В Стара Загора с филм и дискусия отбелязаха
145 години от рождението
на Кирил Христов


Стара Загора, 29 юни /Румяна Лечева, БТА/
Дискусията "Споделени мисли за Кирил Христов" събра ученици, преподаватели, журналисти и общественици в Музея "Литературна Стара Загора". Форумът в родния град на поета се организира по повод на 145 години от рождението му от единственото училище у нас, което носи името му, и от община Стара Загора. В дискусията се включиха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Милена Желева, началникът на РУО Татяна Димитрова и директорът на Държавния архив в Стара Загора Галентин Караславов.
Училището "Кирил Христов" носи името на патрона си от 1938 г., когато поетът гостува в родния си град по повод на 45 години творческа дейност. В училищния музей са събрани ценни вещи, документи, седем портрета, там е и пишещата му машина, припомни директорът Господин Балакчиев. Учениците представиха 10-минутен филм, посветен на живота и творчеството на поета.
Кирил Христов е вторият, и единствен, наричан от своите съвременници, "народен поет", припомни в словото си директорът на "Литературна Стара Загора" Иван Матев. Творил в България и Чехия, Кирил Христов присъства и в Музея на изящното слово в Прага. 66 години след смъртта му, все още има неиздадени негови произведения. Организаторите на дискусията се обединиха в инициатива да издадат непознатите му творби.

/ПП/