Чуждестранните работници с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар

Чуждестранните работници с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар

BOBSTH 16:52:01 02-06-2020
MM1651BO.012
Шумен - коронавирус - Областен кризисен щаб

Чуждестранните работници с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар


Шумен, 2 юни /Станимир Савов, БТА/
Работниците с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар при спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заразата. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация, след днешното заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител проф. Стефан Желев, след регистрираните два нови случая на коронавирус сред групата работници, пристигнали в България за работа по изграждането на трасето на газопровода "Балкански поток" в Шуменско.
Директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова е съобщила, че вчера от екипи на инспекцията са взети за изследване 108 проби, като две от тях са с положителен резултат за COVID-19. Мъжете са без симптоми и ще останат изолирани и под карантина през следващите 28 дни. Под карантина остават и първите работници, при които беше регистриран коронавирус, както и техните контактни лица.
Останалите работници, които имат по две отрицателни проби за вируса от пристигането си в страната на 15 май, ще започнат работа по трасето на газопровода, при спазване на всички противоепидемични мерки.
Пред Областния кризисен щаб представители на фирмата, ангажирана със строителните дейности по изграждането на газопровода "Балкански поток", са съобщили, че строителите няма да извършват съвместни дейности с други работници на обекта. Те ще продължат да живеят под карантина, изолирани в лагера, ще спазват противоепидемичните мерки и няма да имат никакви контакти с местното население. Транспортирането им до обекта ще става със специално ангажирани за това микробуси, които ще бъдат дезинфекцирани всеки ден.
Полицията в Нови пазар, съвместно с РЗИ - Шумен, продължава да контролира спазването на всички противоепидемични мерки и разпоредбите на здравния министър за недопускане разпространението на заразата, допълват от пресцентъра на областната администрация.

/ММ/