Президентът Румен Радев: От нашата воля зависи дали ще веем високо знамето на българската свобода или ще му се кланяме само в музеите

Президентът Румен Радев: От нашата воля зависи дали ще веем високо знамето на българската свобода или ще му се кланяме само в музеите

BOBSTH 13:03:31 02-06-2020
GI1302BO.026
Калофер - Ден на Ботев - годишнина - допълнено

Президентът Румен Радев: От нашата воля зависи дали ще веем високо знамето на българската свобода или ще му се кланяме само в музеите


Калофер, 2 юни /Анелия Цветкова,Таня Благова, БТА/
От нашата воля зависи дали ще веем високо знамето на българската свобода или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история.
Това заяви президентът Румен Радев в словото си на възпоменателната церемония в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Президентът Радев заяви, че Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство, каза президентът.
"Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Така както неговото словото отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно", каза още в словото си президентът Радев.
Всички присъстващи изкачиха стълбите до мемориалния комплекс "Христо Ботев", където в минута мълчание сведоха глави в знак на почит както към подвига на поета-революционер, така и към всички герои, загинали за свободата на България. На едноименния мемориален комплекс бяха положени венци и цветя от името на държавната и местната власт, политически партии, организации и много граждани.
Честването започна с изнасянето на знамето на Ботевата чета от къщата-музей "Христо Ботев". Във възпоменателната церемония в Калофер участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
По-рано президентът се среща с кмета на Калофер Румен Стоянов, посети Национален музей "Христо Ботев", бюст-паметника на Христо Ботев и на неговата майка Иванка Ботева.
Тези дни в бесарабското село Задунаевка в Украйна предстои да бъде открита изложба за живота и делото на големия български поет и революционер, каза в Националния музей "Христо Ботев" вицепрезидентът Илияна Йотова.
Къщата, в която е живял Христо Ботев, докато е учителствал там, е превърната в музей с помощта на българската държава. От кметство Калофер и НМ "Христо Ботев" е предоставена изложба от 17 фотодокументални пана за поета-революционер. Предстои през есента експозицията да бъде разширена от Националната библиотека, каза още Йотова.


/ГИ/