Отлага се празникът на киселото мляко в Трън

Отлага се празникът на киселото мляко в Трън

BOBSTH 12:09:31 02-06-2020
IS1208BO.022
Трън - празник - отложен

Отлага се празникът на киселото мляко в Трън


Трън, 2 юни /Елка Робева, БТА/
Отлага се празникът на киселото мляко в Трън, съобщиха от фондация "Д-р Стамен Григоров". Проявата бе насрочена на 27 юни.
Ежегодно в пограничния град се организира празник на популярния български продукт. Традиционно тук си дават среща фермери и млекопреработватели от страната, напоследък и от Сърбия. Те представят различни видове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни продукти.
Организатори на проявата са фондация "Д-р Стамен Григоров" и община Трън в партньорство с "Ел Би Булгарикум". Празникът е в чест на д-р Стамен Григоров, който е родом от трънското село Студен извор, дълги години е работил в болницата в Трън.
Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно "лактобацилус булгарикус Григоров". През последните десетиления фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.
Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи /1515-1547г./ , който страдал от болест на стомаха. Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.

/ИС/