Нужна е безвъзмездна помощ за розопроизводителите, заяви Корнелия Нинова в Казанлък

Нужна е безвъзмездна помощ за розопроизводителите, заяви Корнелия Нинова в Казанлък

BOBSTH 18:00:31 01-06-2020
GI1800BO.027
Казанлък - БСП - розопроизводители

Нужна е безвъзмездна помощ за розопроизводителите,
заяви Корнелия Нинова в Казанлък


София, 1 юни /Теодора Цанева, БТА/
"Дойдох да се срещна с розопроизводителите и да чуя исканията им. Сега се събира розовият цвят и е изключително важен момент за работещите в сектора. Тук, в долината, има над 600 производители, ангажирани са около 40 000 души в този сектор от земеделието и периодът е много важен за тях", е заявила председателят на БСП Корнелия Нинова в Казанлък, цитирана от пресцентъра на партията. Работещите в розопроизводството са изразили пред нея някои свои тревоги - за ниската изкупна цена на продукцията и за запазване на работните им места.
"Знаем, че в резултат от кризата най-много бяха засегнати работните места и доходите. Розовото масло е една от износните стоки на България и много зависима на пазара от състоянието на европейската икономика. Кризата показа, че свързаните икономики в такива моменти имат огромен проблем, защото се прекъсват веригите на доставки. Най-важно е мястото на нашата държава и действията, които ние предприемаме, за да помогнем на националното производство. Най-наложителното е да запазим работните места на тези хиляди хора, които в резултат на кризата загубиха и доходи, а има опасност да загубят и работата си", е казала Нинова. Тя е допълнила, че заедно с работещите в бранша е обсъдила мерки, които да се предложат за гарантиране на доходите им.
"Предлагаме държавата да помогне на земеделските производители с безвъзмездна помощ от 30 млн. лв. Това е практика в цяла Европа, а не само кредити, както предлага нашето правителство", е припомнила председателят на БСП.
Корнелия Нинова е коментирала, че розопроизводителите са изразили тревога, че цената на себестойността на кг продукт е по-висока от това, което им предлагат купувачите и заради това е нужно да се проведат разговори с тях.
"Хората ми споделиха за някои дефекти в Закона за розата. Изразиха тревоги, че законът е направен така, че някои от видовете рози не могат да бъдат регистрирани и не може да се произвежда розово масло от тях", е казала лидерът на БСП. Според нея този закон ще трябва да се допълни. "Някои от производителите споделиха опасения, че ако законът остане в тази форма, ще се наложи да изкоренят тези видове роза, които са гледали дълги години", е посочила Нинова.


/ГИ/