Осъдиха инвалид от Каварна, похарчил отпуснатите му средства за протеза

Осъдиха инвалид от Каварна, похарчил отпуснатите му средства за протеза

BOBSTH 17:57:01 01-06-2020
GI1756BO.026
Каварна - инвалид - присъда

Осъдиха инвалид от Каварна, похарчил
отпуснатите му средства за протеза


Добрич, 1 юни /Надежда Карапанчева, БТА/
53-годишният Симеон Ч. от Каварна ще търпи наказание 10 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, заради неправомерно изхарчени пари, отпуснати му от Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна. До наказанието се стигна, след като мъжът е бил предаден на съд от Районната прокуратура в Каварна за противозаконно обсебване на чужда движима вещ - престъпление, извършено като продължавано деяние.
53-годишният подсъдим претърпял ампутация на крака през 2007 г. На 26 май 2016 г. подал документи в дирекция "Социално подпомагане" в Каварна за отпускане на целева помощ за закупуване на бедрена модулна протеза, както и принадлежности към нея. Агенцията за социално подпомагане му отпуснала 3882 лева.
Още на 16 юни 2016 г., когато получил в банковата си карта парите за протезата, подсъдимият заедно с жената, с която живеел на семейни начала, изтеглил 3200 лева. На следващия ден - и останалите 680 лева. Вместо да плати изработката на протезата, Симеон ги похарчил за лични нужди. Платил погребението на баща си и раздал част от парите на братята си.
След като не представил в определените срокове документи, които да удостоверят целевото разходване на отпуснатите средства, била издадена заповед Симеон Ч. да възстанови преведената сума.
Днес съдебният състав на Районния съд в Каварна уважи и гражданския иск на Агенцията за социално подпомагане. Осъденият ще трябва да възстанови сумата от 3558 лева, тъй като междувременно върнал 321 лева.
Присъдата на съда е била постановена при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. Тя подлежи на обжалване и протест пред Добричкия окръжен съд.

/ГИ/