Експерти на РИОСВ - Пловдив спасиха бебе-щъркелче, паднало от гнездо

Експерти на РИОСВ - Пловдив спасиха бебе-щъркелче, паднало от гнездо

BOBSTH 12:55:01 01-06-2020
MH1254BO.028
Пловдив - РИОСВ - щъркелче

Експерти на РИОСВ - Пловдив спасиха бебе-щъркелче, паднало от гнездо


Пловдив, 1 юни /Дима Шопова, БТА/
Малко бяло щъркелче, открито в безпомощно състояние, беше спасено благодарение на сигнал от гражданин и бързата реакция на служители на РИОСВ - Пловдив, съобщиха от пресцентър на екоинспекцията.
В събота граждани забелязали птицата, паднала в близост до щъркелово гнездо в кв. Точиларци, Съединение и веднага алармирали за това чрез тел. 112. Експерт на пловдивската екоинспекция приютил пернатото бебе в дома си и го обгрижвал в продължение на две денонощия през почивните дни. Днес щъркелчето е било изпратено за лечение в Спасителния център за диви животни на СНЦ "Зелени Балкани" в Стара Загора. Там то ще бъде прегледано и за него ще се положат необходимите грижи по отглеждането му, а след укрепването му ще бъде върнато в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него, уточняват от РИОСВ.
От РИОСВ припомнят, че белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид и лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екземплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.
/МХ/