Старозагорската опера стартира днес лятната си програма под мотото "Свеж въздух за Изкуството"

Старозагорската опера стартира днес лятната си програма под мотото  "Свеж въздух за Изкуството"

BOBSTH 12:30:01 01-06-2020
RM1229BO.023
Стара Загора - опера

Старозагорската опера стартира днес лятната си програма под мотото "Свеж въздух за Изкуството"


Стара Загора, 1 юни /Румяна Лечева, БТА/
Общо 24 спектакъла в 19 дни и вечери, 2 нови сцени, 4 гостувания са включени в лятната програма на Държавна опера-Стара Загора "Свеж въздух за Изкуството". Това съобщават от пресцентъра на културния институт.
Програмата започва с детски спектакли в двора на Старозагорска Митрополия на 1 юни и завършва с балетния спектакъл "ГЕТО", който ще бъде представен на 3 септември на сцената на Античния форум "Августа Траяна".
На 6 юни 4 камерни формации от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора ще гостуват със свои програми в Празника на розата в етнографски комплекс "Дамасцена".
На 17 и 18 юни от 10.00 часа на панорамната площадка пред Регионалната библиотека"Захарий Княжески" ще се състоят спектаклите на мюзикъла за деца "Макс и Мориц". Това е и първата нова сцена на Операта.
На 24 юни от 21,00 ч. на Античния форум "Августа Траяна" ще бъде представена забавната камерна опера "Слугинята господарка" от Джовани Батиста Перголези.
Официалното откриване на "Летните музикални вечери на Античния форум "Августа Траяна" е на 1 юли от21,00 ч. с Празничен концерт на солисти и оркестър, под диригентството на Ивайло Кринчев. Концертът е посветен на 95 години от създаването на Старозагорска опера, чието първо представление е именно на 1 юли 1925 г. - операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов.
На 4 юли от 21,00 ч. на Форума е интерактивният концерт "Джазоспекция" с неповторимата музика на Клод Боллинг.
Атрактивно Камерно соаре - Концерт-коктейл среща след COVID-19 е предвиден на 8 юли от 21,00 ч. с участието на 4 камерни формации от оркестъра на Операта.
Балетна вечер ще зарадва всички нетърпеливи почитатели на танца на 10 юли от 21,00 ч. Тя ще включва едноактните балетни постановки "Шопениана", "Лотос" и "Следващият".
А на 25 юли зрителите ще могат да се насладят на пищния и зрелищен спектакъл на балета "Дон Кихот".
На 28 август Митрополит Киприан ще дирижира на сцената на Античния форум премиерното изпълнение на ораторията "Страсти по Матея" със солисти Емилия Иванова, Ивайло Йовчев и Ивайло Джуров.
Лятната програма ще завърши на 3 септември със спектакъла на балета "ГЕТО".


/РУМ/