Кметът на Община Кубрат Алкин Неби: С общи усилия ще преодолеем изпитанията и трудностите

Кметът на Община Кубрат Алкин Неби: С общи усилия ще преодолеем изпитанията и трудностите

BOBSTH 06:30:01 23-05-2020
DI1258BO.003 06:30
Кубрат - кмет - интервю

Кметът на Община Кубрат Алкин Неби: С общи усилия
ще преодолеем изпитанията
и трудностите


Кубрат, 23 май /Садет Кърова, БТА/
Вирусът COVID-19 се оказа изключително изпитание за всички, но с общи усилия ще се справим и ще преодолеем всякакви трудности, заяви в интервю за БТА кметът на Община Кубрат Алкин Неби.
По думите му ръководството на общината е положило големи усилия да осигури на служителите подходящи условия на труд по време на извънредното положение. Не се е стигнало до съкращаване на персонала или намаляване на работното време, както и на възнагражденията.
Неби посочи, че въпреки по-ниската събираемост на приходите от данъци и такси спрямо същия период на 2019 г., към настоящия момент Община Кубрат се справя добре. Според него въпреки ограничените възможности той и екипът му оказват и ще продължат с грижата си за социално слабите.
С каквото можем съдействаме и се надяваме местният бизнес скоро да си поеме глътка въздух, защото той е изключително важен, посочи Алкин Неби. Той изказа своята благодарност на всички съвестни, добри и отговорни хора от общината, които демонстрираха без показност своята щедрост и воля на съпричастност в тези тежки времена.
Празникът на град Кубрат тази година ще бъде отбелязан много скромно и на практика реално няма да се състои в познатата и присъща за 24 май пищност и тържественост, която познават жителите и гостите на града, каза още кметът. Отменени са плануваните тържества, културни дейности и мероприятия, а също и популярният за общината и региона традиционен панаир в града, който тази година трябваше да навърши 117 години. Единствено за празника на града ще има церемония по издигане знамето на община Кубрат в центъра на града.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Неби, празничният 24 май е още по-празничен за Кубрат. На този ден градът отбелязва и свой празник. Как ще протече денят през тази година?
Отговор: Празникът на град Кубрат тази година ще бъде отбелязан много скромно и на практика реално няма да се състои в познатата и присъща за 24 май пищност и тържественост, която познават жителите и гостите на града. За съжаление, вирусът COVID-19 се оказа изключително изпитание за всички. Отменихме плануваните тържества, културни дейности и мероприятия, а също и популярният за общината и региона традиционен панаир в града, който трябваше да навърши 117 години. Единствено за празника ще има кратка церемония по издигане знамето на община Кубрат в центъра на града.

Въпрос: Как се отрази извънредната обстановка на работата на местната администрация? В какво финансово състояние е общината, ще се наложи ли да преразгледате част от приоритетите, заложени в бюджета?
Отговор: Община Кубрат положи големи усилия да осигури на всички подходящи условия на труд по време на извънредното положение. Предоставихме възможност на част от работещите в общинската администрация и нейните звена да работят от вкъщи, т.е. дистанционно, без да се спира нормалното протичане на работния процес. На останалите служители, при които естеството на работа не позволява това, бяха осигурени предпазни средства, а работните им места се дезинфекцираха на определени интервали от време. Не се стигна до съкращаване на персонала или намаляване на работното време, както и на възнагражденията на служителите.
Към настоящия момент Община Кубрат, въпреки по-ниската събираемост на приходите от данъци и такси спрямо същия период на 2019 г., се справя добре. Искрено се надявам това изоставане в постъпленията да бъде наваксано през следващите няколко месеца.
Отправям благодарности на всички граждани, които въпреки обявеното извънредно положение успяха да платят своите задължения към общината. Ако нещата се влошат и драстично започне да се наблюдава спад в приходите и появата на временни касови разриви по общинския бюджет, тогава бихме се възползвали от възможността, която ни се дава в предходните и заключителни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето - да ползваме временен безлихвен заем от централния бюджет, който ще се отпуска срещу мотивирано искане и решение на Общинския съвет.

Въпрос: С какво общинската власт се погрижи за социално слабите и каква е подкрепата за бизнеса?
Отговор: Въпреки ограничените възможности Община Кубрат оказва и продължава да оказва грижа за социално слабите. Не са никак малко дейностите, които общината осъществява с оглед на конкретните потребности на населението. В тази връзка 320 човека получават безплатна храна, а от услугите се възползват уязвими групи, които поради бедност са затруднени да осигуряват сами прехраната си. От началото на месец април по програма са назначени и нови 18 домашни помощници, които предоставят социални услуги в домашна среда на 33-ма потребители от общината. Назначените лични асистенти в общината са 112.
Във връзка с мерките по време на периода на социална изолация бяха назначени други 36 лица, които да доставят хранителни продукти, такива от първа необходимост, лекарства, да заплащат битови сметки със средства на потребителите, като в условията на извънредно положение се предоставят и неотложни административни услуги. Тази дейност е насочена към възрастни хора над 65 г. с ограничения или с невъзможност за самообслужване, на хора с увреждания и техните семейства.
По отношение на местния бизнес в момента част от фирмите не регистрират солидни приходи, дори никакви, защото са принудени да не работят, а в същото време разходите почти се запазват. С решение на Общинския съвет освободихме от такси търговците и наемателите, ползватели на общински терени и тротоарно право, които не осъществяваха никаква дейност. Такъв пример е новооткритият покрит пазар в град Кубрат, който беше преустановил дейността си поради наложените противоепидемични мерки и естествено за този период не сме изисквали такси от търговците.
Няма да е нормално да не проявим разбиране, съпричастност и човечност. С каквото можем съдействаме и се надяваме местният бизнес скоро да си поеме глътка въздух, защото той е изключително важен за Община Кубрат. Опитваме се да се възползваме от всички предложения и механизми и да подпомогнем хората и бизнеса в общината. Припомням, че до края на юни, всички жители ще могат да ползват пет процента отстъпка при заплащане на пълния размер местни данъци и такси.

Въпрос: Трудното време, в което се оказахме, отключи у хората в Кубрат чувството за солидарност. Непрекъснато благодарите на всички дарители, какво искате да им кажете още?
Отговор: Разбира се, в такива тежки моменти всяка помощ е безценна. За наша радост в Община Кубрат има много съвестни, добри и отговорни хора, които демонстрираха без показност своята щедрост и воля на съпричастност. Свидетели сме на доброта и днес, защото хората не спират с благородните дела.
Аз лично първо искам да благодаря на своите съграждани и жители на общината за проявената самодисциплина и разбиране по отношение на наложените мерки и забрани. Тук е мястото да отбележа, че благодарение на самодисциплината и масовото спазване на правилата в община Кубрат все още, а и се надявам да нямаме, установени случаи на заразени. По отношение на COVID-19 Община Кубрат приложи изключителни мерки, извършвайки масови пръскания на обществени и публични места. Към този момент дезинфекцията в града и населените места в общината продължава.

Въпрос: Ремонтните дейности в общината продължиха и през периода на извънредното положение. Какво успяхте да свършите и какво предстои да реализирате?
Отговор: Към настоящия момент имаме три новоизградени детски и спортни площадки в кубратския квартал Дряново и селата Звънарци, Точилари и Мъдрево.
Строително-ремонтни дейности бяха извършени в района на Детска ясла "Мир" в града, като там се изгражда изцяло обновен парк с пешеходни алеи, съоръжения за игра и отдих.
Въпреки трудностите около пандемията работим усилено и по проекти за обновяване на местна популярна екопътека извън града и пространството около паметника на Вела Пискова.
Правят се паркинги и се облагородяват няколко места в града. Беше направена цялостна реконструкция на тротоарните площи на улиците "Цар Иван Асен Втори", "Екзарх Йосиф" и "Климент Охридски" в Кубрат. Изградихме пешеходна алея от спортната зала "Кубрат" до Центъра за подкрепа и личностно развитие в ученическото общежитие в града, като на територията на общежитието "Максим Горки" бе извършена вертикална планировка с изцяло асфалтиран паркинг.
С целеви средства предстои да бъде извършен основен ремонт и на покрива на читалището в Севар. Финализирахме изпълнението на проект за рехабилитация на път RSE2170/III - 2102, Борисово - Юпер/ Черешово с граница общ. Кубрат (Сливо поле - Кубрат) - Сеслав - /II - 23/ и път RAZ3061 /II - 23, Беловец -Кубрат/ - Горичево - Божурово/ III - 2102/ на територията на общината. Проектът се осъществява по Програмата за развитие на селските райони. Предстои стартирането на проект и за реконструкция на части от улична мрежа в Кубрат и село Савин. Предстои реализирането и на проект за реконструкция на сградата на Община Кубрат с цел подобряване на енергийната ? ефективност.

Въпрос: Озеленяването на централната част на града и грижата за зелените площи е също сред приоритетите на общината тази година. Какви още дейности планирате, за да се превърне Кубрат в още по-зелен и привлекателен град?
Отговор: Още в началото на пролетния сезон стартирахме кампания по озеленяването на централната част в града. Облагородени бяха цветните лехи на площад "Възраждане" и пред паметника на Апостола Васил Левски. Освен това бяха изцяло ремонтирани и облицовани с мрамор градинките с цветя около читалището. С гордост може да се похвалим, че напълно възстановихме и обновихме централния градски фонтан пред паното "Завет на хан Кубрат", който в продължение на много години не работеше и се рушеше. В града протече и интезивна кампания по засаждането на дръвчета. Озеленяване се извършва на територията на цялата община.

Въпрос: Имахте голяма криза с извозването на отпадъците, как стои сега проблемът със сметосъбирането?
Отговор: Може да се каже, че си отдъхнахме. Проблемът е разрешен. През 2018 г. създадохме Общинско предприятие "Чистота" в гр. Кубрат, като към края на 2019 г. с решение на Общинския съвет се разшири дейността му. Същото бе преобразувано в "Чистота и БКС" - гр. Кубрат. Идеята е предприятието да извършва дейности не само по събиране и транспортиране на твърди битови отпадъци до Регионалното депо в Разград, но и дейности по озеленяване, снегопочистване и други комунално-битови дейности.
Предстои закупуването на снегопочистваща техника. Разполагаме с два наши сметовоза, които ежеднeвно събират и извозват битовите отпадъци до депото. С останалия наличен стопански инвентар почистваме местата за обществено ползване. Допълнително закупихме съдове за битови отпадъци, както и кошчета. Осигурили сме работа на седем души в сферата на сметосъбирането и сметоизвозването. Откакто функционира нашето общинско предприятие за чистота значително спаднаха разходите. Освен това градът и останалите населени места на територията на общината са по-чисти и спретнати.

Въпрос: Докъде стигна инициативата с изграждането на паметник на хан Кубрат. Идеята беше монументът да бъде открит след майските празници в града тази година?
Отговор: Идеята за паметник на великия хан Кубрат в града е на дневен ред пред общинското ръководство и местната общественост. Впрегнали сме всички сили, за да реализираме тази дългогодишна мечта и вярвам, че тя ще стане реалност.
Паметникът, за съжаление, не може да бъде открит тази година, тъй като все още не достигат средства към набирателната сметка за неговото реализиране. Община Кубрат, местни общественици и граждани работят усилено по този проект, а той, ще припомня, беше одобрен след публично дебатиране в социалните мрежи и беше приет на официално обсъждане. Одобрената идея е на скулптура Любомир Добрев, която предвижда паметникът на Хан Кубрат да е по-пищен, възседнал кон, като цялата композиция ще е висока 4,5 метра. Естествено, всичко това ще се реализира чрез финансови средства, които все още се набират. Избрано е подходящо място за паметника на прабългарския владетел и той ще заеме достойно място в центъра на нашия град.

Въпрос: Пожеланието ви за жителите на града по случай предстоящия празник на Кубрат?
Отговор: По повод празника на нашия обичан и красив град искам да пожелая на всички мои съграждани от община Кубрат най-вече здраве, щастие и благоденствие. 24 май е празник на учителите, но също и на читалищните, и музейни дейци, на творците, художниците и писателите, празник на народа. Скъпи съграждани, заедно можем повече и знам, че с общи усилия ще преодолеем всякакви изпитания и трудности.

/АМ/
/ДИ/