Три газови генератора се монтират в ТЕЦ "Република"

Три газови генератора се монтират в ТЕЦ "Република"

BOBSTH 16:02:31 22-05-2020
MH1601BO.017
Перник - ТЕЦ

Три газови генератора се монтират в ТЕЦ "Република"


Перник, 22 май /Елка Робева,БТА/
Три газови генератора ще бъдат монтирани в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов на извънредно заседание на Общинския съвет днес. По думите му съоръженията са с обща мощност 40 мегавата. Освен, че ще гарантират нормално топлоподаване през летните месеци, ще помагат и на основния парогенератор през зимата, подчерта Спасов. Според него работата на въглища е най-добрият вариант за топлоцентралата. Планира се ТЕЦ "Република" да продължи да консумира въглища в близките няколко години, за да се оползотворят максимално залежите в Пернишкия каменовъглен басейн.
Основните агрегати на ТЕЦ-а са на прилично европейско ниво, а емиисиите и основните параметри са в предписаните норми на екологичното законодателство,увери Спасов. По думите му централата все още няма техническа възможност да премине изцяло на газ, защото инвестицията е от порядъка на десетки милиони левове и трябва да се случи напред във времето.
В момента "Топлофикация" успя да повиши температурата на водата, подавана към перничани, отчете Спасов. Въпреки това той определи работата на Трети котел, ползващ газ, като неефективна.
До дни ще започне строежът на новото шламохранилище в местността "Кудин дол", увери топлофикационният директор. Нататък се насочват тръбите и от авариралия сгуроотвал "Седми септември". Според Спасов целта е още в началото на отоплителния сезон новото депо да е прието за експлоатация и да се използва в предстоящата зима.
Директорът на "Топлофикация" ще бъде изслушан отново от съветниците в края на есента, за да запознае обществеността в Перник с готовността на дружеството за топлоснабдяването през зимния сезон.
/МХ/