Отрицателни са тестовете на медицинския персонал, контактувал с починалия от COVID - 19 пациенти в МБАЛ - Търговище

Отрицателни са тестовете на медицинския персонал, контактувал с починалия от COVID - 19 пациенти  в МБАЛ - Търговище

BOBSTH 15:41:31 22-05-2020
MH1540BO.013
Търговище - медицински персонал - тестове

Отрицателни са тестовете на медицинския персонал, контактувал с починалия от COVID - 19 пациенти в МБАЛ - Търговище


Търговище, 22 май /Боряна Димитрова, БТА/
Отрицателни са тестовете на медицинския персонал, имал досег с починалия от COVID - 19 пациенти в МБАЛ - Търговище. 53-годишният мъж от поповското село Зараево почина на 19 май, съобщават от областната управа в града.
Направените 12 PCR-теста, които са обработени в референтната лаборатория по вирусология и микробиология към УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Всички получени резултати са отрицателни. В последните два дни са били взети проби за вирусологично изследване и от двама пациенти на болниците в Търговище и Омуртаг, за които се е наблюдавала характерна симптоматика. Резултатите им също са отрицателни.
Днес са направени 16 бързи теста на работещи в Комплекса за психично-здравни грижи в кв."Бряг", които са с отрицателни резултати. Взети са и нови проби PCR-изследване от четирима жители на област Търговище с оплаквания по отношение на здравословното им състояние, допълват от пресслужбата на областния управител Митко Стайков, председател на Щаба за борба с COVID- 19.
На територията на област Търговище в периода от 13 -21 май са били поставени под домашна карантина общо 2 232 лица. За 1727 жители на областта 14-дневният период на изолация е изтекъл. Към момента под наблюдение са 505 души. Състоянието на 388 от тях се наблюдава от общопрактикуващи лекари, останалите 117 лица се следят от служители на РЗИ - Търговище.
/МХ/