Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви носителите на "Награда Пловдив" за 2019 г.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви носителите на "Награда Пловдив" за 2019 г.

BOBSTH 15:33:01 22-05-2020
PP1532BO.009
Пловдив - община - награди

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви носителите
на "Награда Пловдив"
за 2019 г.


Пловдив, 22 май /Дима Шопова, БТА/
Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви носителите на "Награда Пловдив" за 2019 година. За първи път призът се връчва онлайн, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Това Димитров направи с обръщение към всички пловдивчани на страницата си във фейсбук и на сайта на община Пловдив.
"Всяка година в навечерието на най-българския празник 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, се връчва престижното отличие "Награда Пловдив". Получават го изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив, реализиран през предходната година", припомня в обръщението си Димитров. По думите му "Награда Пловдив" е "нашият начин да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към постиженията на пловдивските творци, заради които "древният и вечен" Пловдив винаги е бил и ще бъде културната столица на България".
Наградата се връчва в 12 раздела. В раздел "Художествена литература и хуманитаристика" отличието се присъжда на Александър Секулов за пиесата "Одисей", а за "Художествен превод" носителят на наградата е Манол Пейков за превод от английски на поетичната книга на Лорънс Ферлингети "Поезията като бунтовно изкуство". За "Журналистика" в сферата на културата "Награда Пловдив" се дава на Теодор Караколев за "десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.". Колектив с ръководител арх. Петко Костадинов печели отличието за "Архитектура и естетизация на градската среда", а проф. акад. Милчо Василев - за музика. Наградата в раздел "Театър" се присъжда на ДТ "Н.О.Масалитинов" - Пловдив, за спектакъла "Одисей". В областта на изобразителното изкуство - на Ангел Герджиков, а на Соня Станкова - за фотография и операторско майсторство.
Специалната награда за изключителни постижения и цялостен принос получава Виктор Бойчев, директор на Кукления театър в Пловдив, за "издигане на нивото на Държавен куклен театър - Пловдив, до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език".
Победителите ще получат своята парична награда в навечерието на празника, а на 1 септември, на тържествена церемония - концерт на Римския стадион, те ще получат статуетката и диплом.


/ПП/