Интегриран проект за нова организация на движението в центъра на София подготвя Столичната община

Йорданка Фандъкова - движение - реорганизация - представяне
Снимка: БТА
BOBSTH 14:51:02 22-05-2020
MH1450BO.003
София - проект - организация на движението

Интегриран проект за нова организация на движението в центъра на София подготвя Столичната община


София, 22 май /София Господинова, БТА/
Интегриран проект за нова организация на движението в центъра на София бе представен днес от кмета Йорданка Фандъкова, зам.-кмета Кристиан Кръстев, главния архитект на София Здравко Здравков и общински съветници.
Проектът за организация на движението беше разработен от екипа на архитект Здравко Здравков по възлагане от зам.-кмета Кристиан Кръстев, каза Фандъкова. По думите й по бул. "Патриарх Евтимий" две еднопосочни велоалеи ще свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа. Това са велотрасето по бул. "Витоша" към Южния парк, трасето по бул. "България", което се удължава до Околовръстния път, велоалеята през бул. "Скобелев" и бул. "Прага" от Петте кьошета. По бул. "Патриарх Евтимий" се обособява бус лента, която създава повече възможности за по-бързо придвижване на градския транспорт, каза кметът. По този начин от Софийския университет до Петте кьошета, времето за придвижване на тролеите ще бъде съкратено чувствително. Така ще насърчим повече хора да се движат с градския транспорт, посочи кметът. Проектът предвижда двупосочно движение на автомобили по бул. "Фритьоф Нансен". Ще бъде осигурена директна връзка на тролей между "Лозенец" и НДК, която ще скъсява маршрута и ще пести време и пари. Паркоместата по ул. "Фритьоф Нансен" ще бъдат запазени, посочи кметът. Велоалеята на тротоара при бул. "Витоша" се предвижда да бъде преместена на пътното платно, а тротоарът да бъде освободен за пешеходци.
По думите на общинския съветник Борис Бонев, това е всеобхватен проект, който обхваща една цяла зона на всички участници в движението. Проектът е в унисон със съвременните и модерни начини на разпределение на публичните пространства, особено в контекста на коронавируса, каза той. Той информира, че чрез бус лентата от бул. "Васил Левски" ще се обособи скоростен коридор за градския транспорт. Бонев е получил уверението на ЦГМ, че веднага след като бус лентата бъде обособена, ще се промени и разписанието на градския транспорт. Бонев каза, че се създават се две нови пешеходни пътеки на бул. "Витоша", за да бъде улеснен достъпа до Южния парк. Той каза още, че се запазва броят на лентите по бул. "Патриарх Евтимий", за да няма проблеми за автомобилното движение. На бул. "Патриарх Евтимий" малко се намаляват паркоместата, но пък се обособяват повече на бул. "Витоша", каза Бонев. По думите му ще бъдат изградени виенски тип "повдигнати" спирки за градския транспорт, които ще позволяват директно от тротоара хората да се качват в градския транспорт.
Зам.-кметът Кръстев информира, че стойността на проекта е 500-600 хил.лв. предстои да бъде публикуван на страницата на Столичната община в интернет, а след това разгледан от Столичния общински съвет. Кръстев изрази надежда неговото изпълнение да започне през август тази година.
/МХ/