Правят мащабно имунологично тестване в Бургас на прага на летния сезон

Правят мащабно имунологично тестване в Бургас на прага на летния сезон

BOBSTH 13:14:01 22-05-2020
MM1313BO.038
Бургас - коронавирус - тестване

Правят мащабно имунологично тестване в Бургас на прага на летния сезон


Бургас, 22 май /Галя Тенева, БТА/
Ще бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в Бургас. За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 теста за антитела, точната бройка още се уточнява. Това съобщиха от Общинския оперативен щаб за борба с коронавируса след приключилото заседание днес.
Дизайнът и методологията на проучването ще изготвят деканът на Медицинския факултет в Бургас доцент Цветан Велинов и негови колеги. За изпълнението на тази задача е даден едноседмичен срок, тъй като е нужно прецизиране на таргет групите. Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от Регионалната здравна инспекция в града през първата половина на юни.
Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш, каза кметът Димитър Николов. Той каза, че подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи.
Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване. Отговорите, които се очакват от него, са свързани с разпространение, рискови групи, колко хора са образували антитела. Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред, ако ги има. То ще е полезно като реклама на областния град и региона, тъй като всеки лев от туризъм е важен за местната икономика в тази трудна година. Ще е полезно и като научно изследване, добави кметът. Той информира, че дни поред в града няма регистриран нов случай на заразен с коронавирус.
Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ пациенти са трима, всичките в добро състояние, съобщи директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски. Той каза, че очакванията са Бургас скоро да се освободи изцяло от активни случаи.
С днешна дата 1815 са поставените под карантина в областта, 740 в общината. С добър темп върви тестването на персонала в бургаските детски градини, преди да се върне на работа. Вече 600 души са тествани по ПиСиАр методиката по нареждане на кмета Николов.
УМБАЛ Бургас и Спешно отделение са заредени с всичко необходимо за обезпечаване на работата им./ММ/