Община Пловдив предприема антикризисни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в града

Община Пловдив предприема антикризисни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в града

BOBSTH 17:00:31 26-03-2020
IS1657BO.019
Пловдив - култура - антикризисни мерки

Община Пловдив предприема антикризисни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в града


Пловдив, 26 март /Дима Шопова, БТА/
Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културен сектор в града, засегнат от антикризисните мерки. Предложението е на заместник-кмета по култура Пламен Панов, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
Като първи мерки предлагаме да бъдат освободени от наем онези от тях, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне, посочва Панов, цитиран в съобщението. По думите му това са творци, които работят на свободна практика и по проекти и при отменянето на събитията остават без хонорари. Предложението на Панов ще бъде обсъдено на днешното заседание на Общинския кризисен щаб.
Нашата идея е да се подкрепи независимият културен сектор, защото това, което бъде загубено днес, после трудно ще бъде възстановено, коментира заместник-кметът по финансите Илия Кирчев. Това са 13 културни дружества и институции, сред които са Регионална занаятчийска камара за седем имота, Фондация "Български Традиции", "Дружество на пловдивските художници", "Дружество на писателите - Пловдив", както тти наемателите в Дома на културата "Борис Христов".
В момента в отдел "Култура" се преразглеждат и всички сключени договори по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. На онези културни организации и оператори, които не могат да реализират одобрените проекти, ще бъде предложен вариант да върнат получените авансови плащания, без да заплащат лихви и неустойки, допълват в съобщението. За останалите е предприета схема на отлагане на събитията за по-късен период, когато проявите ще могат да бъдат реализирани.

/ИС/