Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя тази вечер в Кюстендил

Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя тази вечер в Кюстендил

BOBSTH 19:54:31 26-02-2020
MM1951BO.031
Кюстендил - училище - годишнина - Христо Пимпирев

Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя тази вечер в Кюстендил


Кюстендил, 26 февруари /Елица Иванова, БТА/
Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя тази вечер в кюстендилското читалище "Братство". Срещата беше организира във връзка с 200- годишния юбилей на Първо основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Кюстендил и 200-годишнината от откриването на Антарктида. С инициативата започнаха и поредицата от прояви, посветени на годишнината на най-старото местно училище.
Проф.Пимпирев говори пред учениците за последното си участие в 28-та българска антарктическа експедиция, на разстояние от 13 хиляди километра, от което се е върнал миналата седмица. Той им разказа за българската база "Св. Климент Охридски", която съществува там от 30 години, за селището, местния български пощенски клон и православния храм, построени там.
"Тук - и в този град има будни, млади хора, на които разчитаме за в бъдеще", каза проф. Пимпирев. Той разказа, че на Антарктида се правят едни от най-големите открития, но посочи, че освен наука, на континента има и много култура, изкуство и духовност, което е била и причината за поканата му за участие към музикантите Теодосий Спасов и Християн Цвятков. По време на посещението си там двамата са създали 12 нови композиции, родени от уникалната природа и животинския свят на Антарктида.
По повод годишнината на кюстендилското училище "Св. Кирил и Методий", в седмицата на гората, ученици ще засадят 200 фиданки в Осоговската планина, а новата гарата ще бъде наречена "Св.Св. Кирил и Методий". Най-големите събития са през м. май. Тогава ще ще състоят концерт, съчетан с мултимедиен спектакъл и рисуване на живо с пясък. Ден преди празника на Кирил и Методи - на 10 май, ще бъде направено и голямо градско изкуство. На централния площад "Велбъжд" в града с цветни капачки, на площ повече от декар, ще бъде изобразена азбуката на Кирил и Методи - глаголицата. "Ще направим оригиналните букви, създадени от двамата братя. Проектът има и еко-насоченост - стотиците килограми капачки след това ще бъдат дарени за благотворителност", разказа художникът и педаот Евгени Серафимов./ММ/