Деца от Харманли създадоха "жива" мартеница - трикольор

BOBSTH 17:41:31 26-02-2020
MM1738BO.012
Харманли - деца - мартеница

Деца от Харманли създадоха "жива" мартеница - трикольор


Харманли, 26 февруари /Николай Грудев, БТА/
Общо 510 деца от Харманли създадоха "жива" мартеница - трикольор при мащабна проява днес, съобщиха от местната администрация. Повод за инициативата е наближаващият празник на Баба Марта и юбилея "Харманли на 510 години".
Учениците от всички училища и центрове от общината се обединиха и изобразиха с телата си 510-те години на града. Те вплетоха в едно трите цвята символ на България - бяло, зелено, червено и така напомниха и за предстоящия Национален празник 3 март, разказаха от общината.
Подреждането на живата мартеница на игрището на спортен комплекс "Хеброс" е протекло пред погледите на стотици граждани. Най-малките участници в оформянето на надписа са били първокласници, а в празника са успели да се включат и деца с увреждания. "Живата" мартеница е поздравила с ръкомахания, много усмивки и е извикала: "Харманли на 510 години"! и "Честита Баба Марта"!
"Нека си пожелаем да бъдем здрави, Баба Марта да ни донесе успех и сплотеност. Благодаря на всички малки и големи ученици, които ни накараха още веднъж да си напомним колко древен е Харманли и че съществуват не само 510, а хиляди живи, истински причини да се развива и върви напред, заради всяка детска усмивка и мечта", е приветствала децата и гостите кметът Мария Киркова.
Всяко участващо училище е получило грамота. Подранилата гостенка Баба Марта е подарила големи мартеници за спомен.
Инициативата за днешния празник бе на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
/ММ/