Близо шест милиона лева ще бъдат вложени в инсталация за компостиране на зелени отпадъци край Враца

Близо шест милиона лева ще бъдат вложени в инсталация за компостиране на зелени отпадъци край Враца

BOBSTH 16:13:31 26-02-2020
PP1610BO.024
Враца - инсталация - компостиране - предстоящо

Близо шест милиона лева ще бъдат вложени
в инсталация за компостиране
на зелени отпадъци край Враца


Враца, 26 февруари /Ива Спасова, БТА/
Със символичната първа копка ще започнат утре строителните дейности за изграждането на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци на Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общинския пресцентър.
Новата инсталация ще бъде създадена по проекта "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", с финансовата подкрепа на оперативната програма "Околна среда /2014-2020 г./". Общата стойност на проекта е 5 845 347 лева. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 4 400 662 лева, а съфинансирането от община Враца и община Мездра - 1 444 684 лева. Двете общини в партньорство управляват със съвместно дружество регионалното депо повече от 15 години.
Компостиращата инсталация ще бъде разположена на площ от 4,5 декара, в непосредствена близост до сепариращата инсталация на депото. По проекта се предвижда още да бъдат доставени и 574 контейнера за разделно събиране на зелени отпадъци за двете съседни общини. В тях ще бъдат събирани шума и окосена трева от зелените площи в Мездра и Враца, клони и храсти, остатъци от насаждения от частни градини, както и бракувани плодове и зеленчуци от търговски обекти.
Очакваният ефект е да се намали количеството на депонираните отпадъци в регионалното депо до 25 на сто, което ще удължи експлоатацията на запълваната сега клетка. Инсталацията ще произвежда краен продукт - компост, който ще се използва за озеленителни и ландшафтни дейности в двете общини.
Първата копка за строителния обект ще бъде направена утре, от 13.00 ч., на Регионалното депо за твърди отпадъци край Враца.
/ПП/