Кметът на община Левски участва в традиционния ритуал "зарязване на лозята" в село Трънчовица

Кметът на община Левски участва в традиционния ритуал "зарязване на лозята" в село Трънчовица

BOBSTH 16:43:31 14-02-2020
MH1640BO.003
Левски - Трифон Зарезан - зарязване

Кметът на община Левски участва в традиционния ритуал
"зарязване на лозята" в село Трънчовица


Гр.Левски, 14 февруари /Малин Решовски, БТА/
Кметът на плевенската община Левски, Любка Александрова, участва в традиционния ритуал "зарязване на лозята" на днешния празник "Трифон Зарезан" в село Трънчовица, съобщиха от общината.
Селото има най-много лозя в общината. Хората хранят надежда, че този поминък ще се възроди, е заявил кметът на селото Милан Драганов. Много съм щастлива, че на Трифон Зарезан съм в Трънчовица - село, което пази традициите и отглежда толкова лозови масиви, е казала Александрова.
Молитва и благослов на полето е отправил отец Енцо, а Танасовата музика и жителите на селото с пита и вино са почерпили и поздравили присъстващите на празника.
Ритуалът по първата резитба са извършили кметът на общината, кметът на селото и собственикът на лозовия масив. За цар на лозята са избрали най-големия животновъд в Трънчовица - Божидар, който за пръв път сложил короната.
В Трънчовица се обработват около 1500 дка от земеделски стопани и кооперации - работната ръка е само от селото, е пояснил селският кмет. Целта на кметството е да развива лозарството, защото то осигурява целогодишна заетост на хората, за да могат те да се издържат. Кметът е убеден, че по този начин ще задържат в селото и младите хора.
/МХ/