С традиционен ритуал и народно веселие във Вършец отбелязаха Трифон Зарезан

С традиционен ритуал и народно веселие във Вършец отбелязаха Трифон Зарезан

BOBSTH 15:50:01 14-02-2020
GI1546BO.018
Вършец - Трифон Зарезан - честване

С традиционен ритуал и народно веселие във Вършец отбелязаха Трифон Зарезан


Вършец, 14 февруари /Цветомир Цветков, БТА/
С традиционен ритуал, при който "царят" на лозята минава през центъра на града с каруца, теглена от магаре, след което, заедно с кмета, зарязва лоза във Вършец, отбелязаха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан.
В ролята на цар на лозята и виното бе опитният винопроизводител Янко Иванов /78г./, който от много години отглежда лозе и прави вино. Той премина по централния булевард "Република" в изписана специално за празника каруца, теглена от магаре и в съпровод на духова музика, изпълнявана от местен оркестър. Енорийският свещеник отец Петко Болджиев отслужи водосвет за здраве, а кметът Иван Лазаров, който е сред най-добрите производители на домашно вино, заряза лоза пред сградата на общината. След това започна народно веселие с песни, танци, искрящо вино, мезета и наздравици. Кметът Иван Лазаров лично предостави за празника безплатно свое буре с вино, от което се почерпиха много местни хора и гости на курортния град.
В конкурса за най-добро домашно вино тази година се включиха 34 производители от община Вършец, които представиха 26 червени и 13 бели вина. На първо място при червените вина бе класиран Антон Тошев от Връшец, а при белите - Георги Ерменков от село Долно Озирово.

/ГИ/