Лозарството трябва да се приема като един от водещите отрасли в българската икономика, смятапроф. Мартин Банов

Лозарството трябва да се приема като един от водещите отрасли в българската икономика, смятапроф. Мартин Банов

BOBSTH 15:22:01 14-02-2020
PP1519BO.010
проф. Мартин Банов - Селскостопанска академия

Лозарството трябва да се приема като един от водещите отрасли в българската икономика, смята
проф. Мартин Банов


Плевен, 14 февруари /Малин Решовски, БТА/
Лозарството трябва да се приема като един от водещите отрасли в българската икономика. Това заяви в Плевен пред репортер на БТА председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов.
Той отбеляза, че България има подходящи почвено-климатични условия за отглеждане на хубави винени сортове, а също - и за десертните лозя. По думите му напоследък придобива все повече значение производството на десертното грозде, поради факта, че страната ни се ориентира към туризъм, а гроздето е необходимост за трапезата на гостите от чужбина. Това е и една от причините единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен към Селскостопанска академия да просперира все повече - особено през последните години, изтъкна проф. Банов. Институтът създава нови десертни и винени сортове, които след това се превръщат в хубави вина или в гроздове за трапезата, отбеляза той.
Председателят на Селскостопанската академия посочи, че новата тенденция е у нас да се произвежда качествено вино с постоянни характеристики години наред. "В момента нашите производители наблягат на бутикови производства с качество, което е едно и също всяка година, т.е. технологията на преработка и технологията на отглеждане на лозето се спазват стриктно. Труден е въпросът с реализацията след това, тъй като пазарите са труднопробиваеми. Но българското вино е едно от качествените и добрите вина в света. Вече имаме и качествени биологични вина", коментира професорът.
Председателят на Селскостопанската академия днес беше гост на празника "Трифон Зарезан" в Института по лозарство и винарство в Плевен.
/ПП/