Очаква се над 6000 занаятчии и фермери да се регистрират в онлайн платформата "Fair Deal"

Очаква се над 6000 занаятчии и фермери да се регистрират в онлайн платформата "Fair Deal"

BOBSTH 14:22:31 14-02-2020
IS1419BO.021
Велико Търново - "Fair Deal" - платформа

Очаква се над 6000 занаятчии и фермери да се регистрират в онлайн платформата "Fair Deal"


Велико Търново, 14 февруари /Марина Петрова, БТА/
Очаква се над 6000 занаятчии и фермери да се регистрират в онлайн платформата "Fair Deal", чрез която ще могат да предлагат своята продукция.
Мрежата е част от българо-румънски проект, финансиран по програмата за Трансгранично сътрудничество, като за община Велико Търново, която е водещ партньор на проекта, финансирането е над 630 хиляди лева, съобщи в пресклуба на БТА в областния град Мариела Цонева, директор на дирекция "Проекти и програми" в общината.
Платформата за виртуална търговия е отворена за регистрации от края на януари и в нея безплатно свой профил могат да създадат занаятчии и фермери от двете страни на река Дунав, посочи ръководителят на проекта Павел Христов. Софтуерът е на български, румънски и английски език, към него има ръководства и защити.
Разработката е съгласувана с националните и международни законодателства, както и с НАП, за да се избегнат нередности в процеса на прякото договаряне между производител и клиент, подчерта Христов. Организирани са няколко обучения, а на 20 февруари предстои цялостната презентация на продукта, подчерта той.
Проектът е част от концепцията на общината да подпомага малкия и среден бизнес, трудовата мобилност, заетостта и социалната интеграция на хората в неравностойно положение и е важен за занаятчиите, които работят надомно, подчертаха от екипа.
Освен онлайн мрежата, по проекта са построени 38 павилиона, които дават възможност на производителите и занаятчиите да представят своята продукция в различни базари и изложения.
Цялостната идея е взаимодействие между традиционните форми на маркетинг и иновативните решения за насърчаване на предприемачеството, като целта е проектът да бъде устойчив и активен без краен срок, посочиха неговите автори.

/ИС/