Стародавен ритуал за зарязване на лозята пресъздадоха в село Горско Абланово, община Опака

Стародавен ритуал за зарязване на лозята пресъздадоха в село Горско Абланово, община Опака

BOBSTH 14:19:01 14-02-2020
PP1416BO.005
Опака - "Трифон Зарезан" - празник

Стародавен ритуал за зарязване
на лозята пресъздадоха
в село Горско Абланово, община Опака


Опака, 14 февруари /Боряна Димитрова, БТА/
Стародавен ритуал за зарязване на лозята и избиране на Цар на лозето пресъздадоха в Горско Абланово. Селото е едно от големите в община Опака и жителите му не пропускат година, за да спазят традицията за Трифон Зарезан.
В празничния ден шествието е преминало по главните улици на селото. А около обяд, пред паметника "Братя Освободители" в центъра, е пресъздаден ритуалът "Смяна на Царя". Под звуците на жива музика "досегашният цар" Андрей Петков е връчил на "новия" - Румен Петков, венец от лозови пръчки. Двамата са първи братовчеди, опитни в обработката на лозя и производството на вино. Ритуалът е извършил най-възрастният жител на селото - 79-годишният Ганчо Петков, който е пожелал на жителите и на всички лозари здраве и берекет. След това Царят на лозето и на виното е благословил лозята и е пожелал богата реколта на всички производители. През годината Царят има "ангажимент" да е пример за лозарите, да учи младите за етапите в обработката на лозята, за да е богата реколтата, обясни пред репортер на БТА кметът на селото Стефан Витанов.
Както навсякъде у нас, "Трифон Зарезан" е един от най-тачените празници в Горско Абланово. Не се подминава и дългогодишната традиция вечерта повече от сто души да се съберат на празнична вечеря.
Гости на празника в Горско Абланово са били кметът на община Опака Мехидин Кадиров и десетки, свързани с населеното място, но живеещи другаде, които всяка година на 14 февруари се връщат в родния край.
/ПП/