Майстори на виното в Добрич пожелаха свети Трифон да пази лозята

Майстори на виното в Добрич пожелаха свети Трифон да пази лозята

BOBSTH 12:57:01 14-02-2020
GI1254BO.007
Добрич - Трифон Зарезан

Майстори на виното в Добрич пожелаха
свети Трифон да пази лозята


Добрич, 14 февруари /Юлияна Христова, БТА/
В Деня на Трифон Зарезан майстори на виното в Добрич пожелаха светецът да пази лозята. Етнографският комплекс "Стария Добрич" събра стопаните, където кметът Йордан Йорданов заряза лозата.
Традицията на Трифон Зарезан е извървяла дълъг път по нашите земи - още от траките, най-добрите лозари в древността, разказа на празника в "Стария Добрич" етнографът Лена Кирилова. На този ден добруджанката прави пита от най-хубавото брашно и с благословия за берекет изпраща стопанина на лозето. Колкото повече вино се изпие и се излее на Трифон Зарезан, толкова по-пълни ще са бъчвите наесен, напомни етнографът.
На празника общината обяви победителите в конкурса за най-добро домашно вино. Червен елексир, приготвен по специална технология и за дами, спечели първа награда в надпреварата. Ароматите и цветовете са извлечени от "Каберне Совиньон", а сортът "Сира" е прибавен за мекота, обясни победителят Светослав Иванов. Майсторът добави, че е държавен служител, а лозарството му е хоби, в което следва пътя на знанието и на съветите на по-старите винари.

/ГИ/