През миналата година в Археологическия музей във Варна са постъпили близо 550 нови находки

През миналата година в Археологическия музей във Варна са постъпили близо 550 нови находки

BOBSTH 12:34:31 14-02-2020
MM1231BO.019
Варна - археолози - проучвания

През миналата година в Археологическия музей във Варна са постъпили близо 550 нови находки


Варна, 14 февруари /Данаил Войков, БТА/
В резултат на проведените археологически проучвания през 2019 година във фондовете на Археологическия музей във Варна са постъпили близо 550 нови находки. Това съобщи днес на пресконференция по повод 14 февруари - Ден на археолога, завеждащият отдел "Археология" в музея Мария Манолова - Войкова. Специалистите са работили върху 25 археологически обекта във Варна и още 8 в областта, като средствата са осигурени от Министерството на културата.
Сред най-интересните открития през миналия археологически сезон е златно монетно съкровище, открито при проучванията в Марцианопол край Девня. Монетите са от първата половина на 5 век сл.Хр. Някои от тях са сечени от Валентиан III и Теодосий II, които са били братовчеди, обясни археологът Христо Кузов. Друг интересен експонат е плоча с гръцки надпис от времето на император Маркиан. Надписът е изсечен по заповед на неговата дъщеря, каза той.
Специалистите от музея са работили по редица обекти, които попадат в територията на Архитектурния и археологичен резерват "Одесос" във Варна, както и в раннохристиянския манастирски комплекс в местността "Джанавара" в града. Археолозите коментираха, че този обект е в рисково положение и той трябва да бъде обособен в отделен имот и да бъде предоставен на община Варна, но решение на за това все още няма.
През миналата година учените са започнали спасително проучване и в селищната могила "Комунари" в землището на село Аспарухово, община Дългопол, заради сигнал от местни жители за иманярска намеса на обекта, каза археологът Владимир Славчев. Той посочи, че иманярите са изкопали дупка 4/6 метра с дълбочина 13 метра, независимо, че културният пласт е само 5 метра. Иманярите са били хванати на място. Обектът е известен от 50-те години на миналия век, а през 2019 г. са проучени около 20 кв.м. По думите на Славчев е установено почти напълно съвпадение на напластяванията на тази могила с могилата от село Голямо Делчево, което е на дъното на язовир "Цонево". Той каза, че през тази година ще се търси финансиране за допроучване на обекта, както и за пълното му засипване, което ще го предпази от ерозия и нови набези на иманярите.

/ММ/