Музейният комплекс в Елена днес посреща туристи с вход свободен

Музейният комплекс в Елена днес посреща туристи с вход свободен

BOBSTH 10:10:31 14-02-2020
RM1007BO.007
Елена - музеи - вход свободен

Музейният комплекс в Елена днес посреща туристи с вход свободен


Елена, 14 февруари /Марина Петрова, БТА/
Музейният комплекс в Елена днес посреща туристи с вход свободен, като част от инициативата "Денят за вас" на Министерството на туризма, съобщиха от пресцентъра на общината.
"Даскалоливница", Камбуровият хан, църквата "Свети Никола" и къщата музей "Иларион Макариополски" ще приемат туристи до 16.30 часа. "Даскалоливницата" е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Николов Момчилов през 1843 и наречено "Даскалоливница" от Петко Рачев Славейков - възпитаник на училището. Сградата е паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1963 година като изцяло е запазен външният облик.
Камбуровият хан е построен около средата на XIX век и носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвал във въстанието на капитан дядо Никола /1856 година/. Ханът е паметник на културата с местно значение, в него е подредена етнографска експозиция, показваща материалния бит и култура на населението от Еленския край в края на XIX и началото на XX век.
Къщата музей "Иларион Макариополски" е паметник с национално значение. Тук е родното място на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски, на брат му Никола Михайловски - виден книжовен и просветен възрожденски деец и на неговия син- поетът сатирик Стоян Михайловски. Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво.
На 14 февруари с вход свободен ще е винарската изба в с. Марян. Ден по-късно в читалището на селото ще бъде отбелязан празника Трифон Зарезан, като ще бъде пресъздаден обичаят по зарязване на лозята.

/РУМ/