Дни на отворените врати организират винарските изби от региона на Мелник

Дни на отворените врати организират винарските изби от региона на Мелник

BOBSTH 10:00:02 14-02-2020
MM0956BO.009
Мелник - изби - дни на отворените врати

Дни на отворените врати организират винарските изби от региона на Мелник


Благоевград, 14 февруари /Десислава Велкова, БТА/
Дни на отворените врати организират за четвърта поредна година винарските изби от района на Мелник, съобщават организаторите. От днес до 16 февруари над десет изби ще потопят посетителите в процесите на винопроизводството.
Винолюбители, туристи, пътешественици ще могат да разгледат избите, да видят целия процес и да дегустират вината ни, разказа пред репортер на БТА Анита Граматикова, собственик на една от избите в района на Мелник. Винопроизводството съществува от хилядолетия в района на Сандански, Мелник и Петрич, а ние продължаваме традицията, като в последните години то поема друг път, които е по-модерен, с по-съвременно производство, сподели тя.
По думите й, всяка година посетителите се увеличават, като идват гости не само от района, но и от цялата страна и от съседните държави Гърция и Северна Македония. За посетителите това е начин да се докоснат до всички стъпки на винопроизводството и е едно изживяване, което остава приятен спомен, допълни Анита Граматикова. Освен виното, избата на Анита предлага и кулинарна изложба, в която ще бъдат подредени домашно приготвени местни ястия. Нашата идея е да привлечем все повече хора и да ги запознаем с винената култура, защото това е начинът да се докоснеш до самото вино, да го опиташ и да се влюбиш в него, допълни тя.
/ММ/