В Попово честваха 142-рата година от Освобождението на града в храма, възвестил свободата

В Попово честваха 142-рата година от Освобождението на града в храма, възвестил свободата

BOBSTH 18:58:01 27-01-2020
RM1855BO.017
Попово - освобождение на града - честване

В Попово честваха 142-рата година от Освобождението на града в храма, възвестил свободата


Попово, 27 януари /Боряна Димитрова, БТА/
В Попово честваха 142-рата година от Освобождението на града във "вехтия" храм, възвестил свободата в миналото. За първа година църквата "Св. Архангел Михаил" посреща жителите на града за отбелязването на годишнината, разказа за БТА свещеноиконом Валентин Лазаров.
С настъпление на руските войски от Източния отряд, командван от генерал-адютант княз Александър Дондуков - Корсаков, Попово и Поповският край окончателно са освободени. За паметните събития, свързани със заветната дата, е разказала в беседа д-р Невена Неделчева - уредник в Исторически музей в града.
Със звън от храма, който всички днес наричат "вехтия", е отбелязана годишнината. Отец Лазаров допълни, че биенето на църковната камбана е известило идването на свободата в Попово и преди 142-години. Клепалото и днес се съхранява, но вече е излязло от употреба. В двора на църквата са издигнати паметниците на майор Николай Князев, на поручик Павел Льовович Татянин и на шест руски войници, всичките погребани тук. Признателни потомци, десетки ученици са положили венци и цветя и са свели глава пред саможертвата на освободителите. На почетен караул пред паметниците на загиналите са застанали членове на Регионален клон "Таньо войвода" - Попово към Национално дружество "Традиция", които са представили и автентични оръжия, участвали в Руско-турската освободителна война.
Отслужена е заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на Попово от турско робство.

/РУМ/