В област Търговище се въвеждат превантивни мерки заради болестта Инфлуенца по птиците

В област Търговище се въвеждат превантивни мерки заради болестта Инфлуенца по птиците

BOBSTH 18:17:31 27-01-2020
RM1814BO.013
Търговище - инфлуенца по птиците - превенция

В област Търговище се въвеждат превантивни мерки заради болестта Инфлуенца по птиците


Търговище, 27 януари /Боряна Димитрова, БТА/
В област Търговище се въвеждат превантивни мерки заради болестта Инфлуенца по птиците /птичи грип/. Ловните сдружения на територията на областта ще получат писма от Регионалната дирекция по горите в Шумен с мерки за предпазване и предотвратяване навлизането на болестта, съобщиха след заседание на Областната епизоотична комисия, ръководено от зам.-областния управител Панайот Димитров.
За разлика от болестта Африканска чума по свинете, Инфлуенца по птиците поразява и хората. Предава се чрез изпражненията на птиците, затова е важно стопаните да спазват отлична хигиена. Необходимо е също така старателно да се измиват птичите яйца преди да се приберат за съхранение или консумация.
Областната епизоотична комисия е приела да се забрани провеждането на изложби и други събирания на домашни или други птици на територията на област Търговище; забранява се отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории до отмяна на мерките със заповед.
От Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ трябва да проведат срещи с орнитоложки дружества, ловни организации и Регионалните дирекции по горите за извършване на засилен надзор на диви птици; ОДБХ и кметовете на населени места трябва да извършват проверки в стопанствата за отглеждане на птици за въведените мерки; Специалисти от ОДБХ да провеждат информационни кампании за собствениците на домашни птици, ловците, ветеринарно-медицинските специалисти, уточняват от областната администрация./РУМ/