Плевен е домакин на национален форум на Ученическия институт по математика и информатика

Плевен е домакин на национален форум на Ученическия институт по математика и информатика

BOBSTH 13:19:01 25-01-2020
MM1316BO.016
Плевен - конференция - ученици

Плевен е домакин на национален форум на Ученическия институт по математика и информатика


Плевен, 25 януари /Малин Решовски, БТА/
Плевен е домакин на ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика, съобщиха от общината.
Участват ученици от 8 до 12 клас от цялата страна в двадесето издание на форума. При откриването на конференцията са били приветствани от председателя на Общинския съвет /ОбС/ Мартин Митев и бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".
В конференцията участват общо 55 ученици - възпитаници на математически и професионални гимназии, на средни училища от цялата страна, както и техните научни ръководители. Те представят 46 авторски проекта по математика, информатика и информационните технологии, разработени върху избрани от тях теми индивидуално или в съавторство, подготвени самостоятелно или под ръководство на научен ръководител. Проектите са избрани след предварителна рецензия. Разработките ще се оценяват от две журита с членове учени от БАН, Софийския и Пловдивския университет, преподаватели.
В събитието участват подполк. доц. д-р инж. Асен Маринов - заместник-началник по учебната и научна част на ВВВУ, проф. Емил Колев - ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по математика и Емил Келеведжиев - заместник-ръководител на Ученическия институт и председател на журито по информатика.
Конференцията ще завърши с награждаване на най-добрите проекти. Отличените ще получат покана за участие /ако не са в 12 клас/ в интервюто за избор на двамата български участници в RSIТ2020 /през февруари/ и покана за участие в Ученическата секция на 49-ата Пролетна конференция на СМБ /13-17 април 2020 г., Варна/, се посочва в съобщението.

/ММ/