Регионалната здравна инспекция в Ловеч обяви грипна епидемия в община Луковит

Регионалната здравна инспекция в Ловеч обяви грипна епидемия в община Луковит

BOBSTH 17:20:32 24-01-2020
MM1717BO.007
Луковит - грипна епидемия

Регионалната здравна инспекция в Ловеч обяви грипна епидемия в община Луковит


Ловеч, 24 януари /Даниела Балабанова, БТА/
Регионалната здравна инспекция в Ловеч обяви епидемична обстановка в община Луковит, област Ловеч.От началото на тази седмица до днес, включително, случаите с остри респираторни заболявания /ОРЗ/ и грип на територията на общината са нараснали и заболеваемостта е достигала до 317,4 на 10 хиляди население. Най-висока е във възрастовите групи 5-14 години, 0-4 години и 15-29 години, съобщават от здравната инспекция в Ловеч.
Във връзка с това на заседание на Оперативното бюро към Областната комисия за борба с Грип и ОРЗ в Ловеч е взето решение за обявяване на грипна епидемия в община Луковит, считано от 27 януари /понеделник/, допълват от РЗИ.
Издадено е предписание за противоепидемични и профилактични мерки до Регионалното управление на образованието в Ловеч за прекратяване на учебните занятия в училищата в община Луковит от 27 до 31 януари, включително, с цел ограничаване на контактите в ученическата възраст.
Заради епидемичната обстановка от РЗИ разпореждат медицинското обслужване, изолация и лечение на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете. Да се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Спират се и плановите операции и свижданията в МБАЛ - Луковит, както и масовите мероприятия в общината.
Заболеваемостта в Ловеч и в останалите общини към момента бележи завишаване, но не достига все още епидемични стойности, съобщават още от здравната инспекция.

/ММ/