Новите съдебни заседатели към Районния съд в Разград положиха клетва

Новите съдебни заседатели към Районния съд в Разград положиха клетва

BOBSTH 15:58:01 24-01-2020
MH1555BO.028
Разград - съдебни заседатели - клетва

Новите съдебни заседатели към Районния съд в Разград положиха клетва


Разград, 24 януари /Садет Кърова, БТА/
Новите 24 съдебни заседатели към Районния съд в Разград положиха клетва, съобщиха от съдебната институция. Двадесет са избрани на тази длъжност за първи път, а четирима от тях са били заседатели и в предходни мандати. Те се заклели да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи и да пазят тайната на съвещанието.
Председателят на Районния съд Маргарита Новакова поздравила съдебните заседатели с встъпването им в длъжност и представила всички магистрати, които работят в институцията. Тя разяснила, че участие на съдебни заседатели е предвидено само в наказателни дела, когато обвинението е за престъпление, за което Наказателният кодекс е предвидил наказание "лишаване от свобода" над 5 години. В Разградския районен съд през отминалата 2019 г. на производство са били близо 1000 наказателни дела, като само в част от тях участват съдебни заседатели, заявила Новакова.
След ритуала по полагането на клетва, съдия Доротея Иванова провела началното обучение на съдебните заседатели, допълват от пресцентъра на съда./МХ/