Хор на Българската Православна Църква подари на московчани радостта на духовно общуване

Хор на Българската Православна Църква подари на московчани радостта на духовно общуване

BOBSTH 13:47:32 24-01-2020
AM1344BO.001
/ПП/РПЦ - БПЦ - делегация - Москва

Хор на Българската Православна Църква
подари на московчани радостта
на духовно общуване


Светлите радостни дни на празника Рождество Христово бяха украсени в Руската столица с яркото изпълнение на Архиерейския хор на Старозагорската митрополия. По покана на Руската Православна Църква от 16 до 20 януари в Москва бе голяма делегация на Българската Православна Църква, оглавявана от Старозагорския митрополит Киприян. В състава на делегацията бяха клирици на Старозагорската митрополия и Архиерейският хор на катедралния храм.
На 17 декември Архиерейският хор взе участие в Десетия Московски Рождественски фестивал на духовната музика. Хорът под ръководството на йерарха на Българската Православна Църква Старозагорския митрополит Киприян изпълни в Московския дом на музиката песнопения от български и руски църковни композитори. Изпълнението на хора премина с голям успех. Зрителите нееднократно викаха изпълнителите "на бис".
Преди концерта Старозагорският митрополит Киприян с хористите посетиха Успенския събор на Московския Кремъл, където се поклониха на мощите на прочутият син на българската земя - светителят Киприян, митрополит Киевски и Московски чудотворец.
На 18 януари българската делегация посети Троице-Сергиевата лавра. Тя беше посрещната от заместник-ръководителя на Поклоническия център йеродякон Йоан (Тибанов), който запозна гостите с историята на Лаврата.
Членовете на българската делегация начело с митрополит Киприян се поклониха на мощите на преподобния Сергий, посетиха Сергиевския Трапезен храм и Успенския събор, запознаха се с академичната библиотека, бяха и в московски духовни училища, както и Духовната академия, в която по различно време са учили Българският Патриарх Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и други видни йерарси на Българската Православна Църква. След това, в Трапезната палата, те се срещнаха със Сергиево-Посадския епископ Парамон.
На 19 януари 2020 година, на празника Свето Богоявление, на празничната Божествена литургия, която оглави Светейшият Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил, съслужиха Старозагорският митрополит Киприян, протойерей Димитър Димитров (Българска Православна Църква); протойерей Живко Желев (Българска Православна Църква); архимандрит Васиан (Змеев), представител на Патриарха на Москва и на цяла Русия при Българския патриарх, архиереи и духовенство от град Москва. След завършването на Божествената Литургия Светейшият Патриарх Кирил приветства сърдечно Старозагорския митрополит Киприян и свещенослужителите на Старозагорската митрополия и изрази общата радост от съвместното участие в Божествената литургия.
Светейшият Патриарх отбеляза, че сърцата на православните руски хора пазят братски чувства към православния български народ, че славянското братство и особено отношенията между руския и българския народ всякога са служили за укрепване на православната вяра и на православното единство.
След завършване на богослужението бе проведено братско общуване на Светейшия Патриарх Кирил със Старозагорския митрополит Киприян. Митрополит Киприян благодари топло на Светейшия Патриарх за радушния прием и изрази радостта си от възможността да участва в Божествената литургия, което свидетелства за нашето неразривно братско единство в Христа.

Руска православна църква в София
/АМ/