В област Сливен общата респираторна заболяемост се повишава

В област Сливен общата респираторна заболяемост се повишава

BOBSTH 16:11:31 22-01-2020
IS1608BO.010
Сливен - РЗИ - епидемиологична обстановка

В област Сливен общата респираторна заболяемост се повишава


Сливен, 22 януари /Велина Василева, БТА/
В област Сливен общата респираторна заболяемост се повишава, като най-силно засегнати са децата до 14 години, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Сливен.
За периода 13-17 януари 2020 г. е регистрирана заболяемост около 95 персентил /количествена оценка на интензивността на епидемичния процес/, като грипна епидемия ще бъде обявена, когато стойностите надхвърлят 99 персентил.
След заседание на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ днес е било решено да започне мониториране на учебните заведения за отсъстващи ученици, да продължава събирането на данни за заболяемостта от ОРЗ и грип от наблюдаваните амбулатории за доболнична помощ и да се проследяват хоспитализираните пациенти с грип в лечебните заведения за болнична помощ. Проби, изпратени в Националната референтна лаборатория, са доказали, че в областта циркулират грипни вируси.
Щабът ще заседава отново през следващата седмица.
От РЗИ припомнят, че рискът от усложнения при грипна инфекция е най-висок при децата, бременните жени и хората с хронични заболявания и препоръчват да не се провежда самолечение при висока температура, кашлица и други признаци на грип, а да се потърси медицинска помощ./ИС/