Изложбата "Възрожденският дух на града - квартал "Вароша" в Търговище" е обогатена с ново дарение

Изложбата "Възрожденският дух на града - квартал "Вароша" в Търговище" е обогатена с ново дарение

BOBSTH 15:56:31 22-01-2020
PP1553BO.018
Търговище - изложба - ново дарение

Изложбата "Възрожденският дух на града -
квартал "Вароша" в Търговище"
е обогатена с ново дарение


Търговище, 22 януари /Боряна Димитрова, БТА/
Ново дарение обогатява изложбата "Възрожденският дух на града - квартал "Вароша" в Търговище". Изложбата е експонирана за постоянно в залата на първия етаж на Свещаровата къща, която се намира в началото на съвременния "старинен" квартал и е част от музейния комплекс. Новото попълнение - макет на знакови възрожденски къщи, е дарено от ръководството на Второ СУ "Проф. Никола Маринов" в града, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева.
Изложбата е посветена на възрожденското архитектурно наследство, паметници и паметни места, които днес се намират на територията на стария "Варош" в Търговище. Живописен елемент в нея е макет на комплекс от известни възрожденски къщи, съхранени и днес в стария квартал. Изработен е през 1983 г. от участници в кръжок за "Строително и архитектурно макетиране" с ръководители Сашко Николов и Живко Жечев към съществувалата тогава Станция на младите техници и агробиолози в Търговище. Дълги години макетът е съхраняван в училището дарител. Тази година той се превърна във важен акцент в нашата изложба, благодарение на доброто партньорство между музея и училището, казва Жечева.
През ноември 2019 г. ръководството на училището, в лицето на директора Анета Куманова, дарява макета на Регионалния исторически музей. Така той ще продължава да бъде любопитна илюстрация в експозицията, посветена на малкото ценни възрожденски сгради в града, съхранени през вековете.
/ПП/