В ловешкото село Йоглав представиха обичая "Камилата"

В ловешкото село Йоглав представиха обичая "Камилата"

BOBSTH 19:05:01 19-01-2020
RM1902BO.010
с. Йоглав - обичай

В ловешкото село Йоглав представиха обичая "Камилата"


Ловеч, 20 януари /Даниела Балабанова, БТА/
Обичаят "Камилата" в ловешкото село Йоглав за поредна година събра десетки жители и гости в центъра на селото, съобщават от общинската администрация.
От незапомнени времена с пристигането на "Камилата" йоглавчани отбелязват Ивановден, по стар стил на 20 януари. Това е една игра за здраве, която е отправена за поздрав не само към ивановците, а и към всички жители на село Йоглав, допълват от Община Ловеч.
Двадесет и пет самодейци към местното читалище, маскирани и всеки с определена роля и реплики, изпълняват една малка "театрална постановка" на открито. Сюжетът е шеговит и интересен, или както го наричат възрастните хора - това е "джомбиш", в чийто център е "камилата". Играта предизвиква весело настроение и оптимизъм за здрава и успешна година у зрителите.
Ролята на "стопани" са изпълнили новоназначеният кметски наместник на Йоглав Виолин Димитров и самодейката от фолклорна група "Югла" Митка Димова.
"Радваме се, че отново събрахме толкова много хора на едно място и с включените в ритуала десетина деца да им покажем, че традицията продължава с приемственост и вяра, че тя ще съществува, докато свят светува", е заявила секретарят на читалището Еленка Щерева.
Празникът е продължил с голямо българско хоро, около танцуващата неуморна "камила".

/РУМ/