Крадците, обрали митницата в Благоевград, най-вероятно са трима, проверява се адекватни ли са били действията на охранители

Крадците, обрали митницата в Благоевград, най-вероятно са трима, проверява се адекватни ли са били действията на охранители

BOBSTH 15:25:31 19-01-2020
RM1522BO.001
Благоевград - митница - обир

Крадците, обрали митницата в Благоевград, най-вероятно са трима, проверява се адекватни ли са били действията на охранители


Благоевград, 19 януари /Десислава Велкова, БТА/
Крадците, обрали в събота през нощта митницата в Благоевград, най-вероятно са трима, проверява се адекватни ли са били действията на охранители, каза на брифинг днес районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Тече разследване по установяване на авторството, разследващите имат версия, но за момента тя не може да бъде оповестена. Митницата се охранява и с камери, иззети са записите. Има нещо, което заслужава внимание, затова имаме и версия, по която се работи, посочи прокурор Ковачки.
Физическата охрана на Митническо бюро - Благоевград в момента на кражбата е била от двама души. Мястото се охранява и от СОТ, който е реагирал четири пъти в нощта, в която е извършено престъплението.
По думите на районния прокурор извършителите са били вътре в митницата около два часа. По първоначална информация крадците са влезли в помещението, предназначено за съхраняване на ценности около 23:30 часа на 17 януари. Те са били вътре около два часа, в което време са използвали ъглов шлайф, с който са срязани три каси. При престъплението е отнета валута на обща стойност около 230 хиляди лева, отнето е и значително количество накити.
Най-вероятно крадците са смятали, че всички са от благородни метали, но една част от тях са от легирана стомана, която прилича на сребро, но е много по-евтина, допълни Ковачки. При бягството си от местопроизшествието крадците са разпилели из двора на митницата много от откраднатите бижута.
"Прави впечатление при огледа, че след като са извършили кражбата са пуснали водата от чешмите да тече, запушили са сифоните както на пода, така и на чешмите, в резултат на което в продължение на 10 часа водата се е изливала в административната сграда на митницата, в резултат на което има сериозни материали щети, причинени от това наводняване, защото всички етажи бяха прогизнали от вода, което затрудни съответно извършването на процесуалното действие на местопрестъплението" посочи районният прокурор.
Кражбата е установена едва в събота сутринта. Първи разбира следващата смяна, когато си прави обхода и вижда разхвърляните бижута из двора на митницата, каза още Борислав Ковачки.

/РУМ/