Над 20 килограма взривни вещества са открити в имота във Ветово, в който избухна взрив

Над 20 килограма взривни вещества са открити в имота във Ветово, в който избухна взрив

BOBSTH 18:42:02 14-01-2020
GI1839BO.019
Русе - прокуратура - взрив

Над 20 килограма взривни вещества са открити
в имота във Ветово, в който избухна взрив


Русе, 14 януари /Жанета Йорданова, БТА/
Над 20 килограма взривни вещества са открити и иззети от имота във Ветово, в който вчера сутринта избухна взрив. Това съобщи на брифинг в Русе наблюдаващият прокурор Николай Николов в присъствието на окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев и директора на Областната дирекция на полицията старши комисар Теодор Атанасов.
Както БТА съобщи, вчера към 10.00 часа в спрян от движение лек автомобил, намиращ се в двора на къща в центъра на град Ветово, стана взрив. Пострада собственикът на имота - 51-годишен мъж, по професия минен инженер, който бе откаран в русенска болница с комоцио.
Прокурор Николов обясни, че при извършените следствени действия в имота са намерени 22 тротилови пресовки и осем пакета с взривно вещество, като всеки от тях е тежал 2 килограма. Пострадалото лице в дейността си през годините е имало достъп до взривни материали, като към момента се изяснява откъде са били взети те и в какъв период от време е станало това. Според обясненията на мъжа взривните вещества са придобити в периода 1998 - 2000 г.
Първоначално лицето е задържано за 24 часа, а от днес с постановление на Окръжната прокуратура този срок е удължен с още 72 часа. След това ще бъде внесено искане в съда за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", поясни прокурор Николов и допълни, че предстои утре мъжът да бъде изписан от болницата.
51-годишният е привлечен като обвиняем по две престъпления - за предизвикване на взрив и за незаконно придобиване и държане на взривни вещества. За всяко едно от тях наказанието е от три до 10 години лишаване от свобода.
Прокурор Николов допълни, че все още разследването е в начален етап и се изяснява как точно е предизвикан взривът. Извършва се претърсване и на други места във Ветово за наличие на взривни вещества.

/ГИ/