С различни клубни форми задържат ученици в клас в омуртагското село Беломорци

С различни клубни форми задържат ученици в клас в омуртагското село Беломорци

BOBSTH 18:18:01 14-01-2020
GI1815BO.015
с. Беломорци - задържане в клас - клубни форми

С различни клубни форми задържат ученици в клас в омуртагското село Беломорци


с. Беломорци, 14 януари /Боряна Димитрова, БТА/
С различни клубни форми задържат ученици в село Беломорци. Днес децата са сурвакали кмета за Василица. Населеното място е едно от големи в община Омуртаг , а в основното училище се обучават 70 ученици - всичките от ромския етнос и почти всички от селото. "Имаме само пет деца от съседното Тъпчилещово и ако всички жители се завърнат от чужбина, няма да ни побира сградата", коментира за БТА директорът на ОУ "Г. Бенковски" Диана Стоянова.
За да се срещнат с традициите и да обогатят мирогледа си, младите хора, които в семействата си не честват Василица, тъй като са мюсюлмани, посещават кметството и наричат кмета Христо Илиев, както и хората в центъра на селото. Подобни инициативи са практика в училището, защото това е една от формите за задържане на децата в клас.
През тази учебна година ученици, родители и учители работят по проекта "Поглед към бъдещето", сключен с Център за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). "Целта е обхващане на учениците, както и да реинтегрираме отново в образователната система, такива, които са се завърнали от чужбина. И не на последно място да работим върху мотивацията на родители и деца за нуждата от обучение", каза Стоянова. Сформирани са четири клуба по интереси: "Пекарната на баба", "Приложни и декоративни изкуства", "Спорт и здраве" и "С музика и танц в сърцето".
В училището в Беломорци има голямо "движение" на ученици, тъкмо заради пътуванията на семействата на гурбет в чужбина. Много от децата не се връщат и това е основната причина да отпадат от образователната система. Има и други, които продължават обучение зад граница, но нямаме механизъм за проследяване, каза Дияна Стоянова.

/ГИ/