Завод за преработка на отпадъци край шуменския квартал "Дивдядово" ще се изгражда само ако не вреди на околната среда

Завод за преработка на отпадъци край шуменския квартал "Дивдядово" ще се изгражда само ако не вреди на околната среда

BOBSTH 17:49:31 14-01-2020
RM1746BO.018
Шумен - община - завод за отпадъци

Завод за преработка на отпадъци край шуменския квартал "Дивдядово" ще се изгражда само ако не вреди на околната среда


Шумен, 14 януари /Станимир Савов, БТА/
Изграждането на завод за преработка на отпадъци край шуменския квартал "Дивдядово" няма да започне без да сме сигурни 100 процента, че няма да вреди на околната среда. Не е предвидено в него да има горене, няма да замърсява околната среда и ще отговаря на всички законови изисквания. Това е казал на брифинг днес кметът на Шумен Любомир Христов, по повод различни коментари и спекулации по темата, цитиран от пресцентъра на общинската администрация.
"Още в началото на първия мандат започнахме да проучваме възможностите за изграждане на такъв завод и през 2016 г . получихме предложение от немска фирма, която закупи земя и смята да строи такова съоръжение. Ако това се осъществи, огромните количества отпадък няма се трупат на сметището. Те ще се преработват и от тях ще се получават полезни за бита материали за отопление - пелети, електричество, топлоенергия", е отбелязал Христов. Той е припомнил, че до две седмици инвеститорите ще дойдат в Шумен и ще представят технологията, по която ще се работи. Ще чуем и мнението на експерти, макар че тя вече е представена в екоминистерство и е "оценена много високо". С фирмата е договорено приемането на отпадъците от община Шумен да бъде безплатно, е допълнил Христов.
Зам.-кметът по строителство и екология на общината Боян Тодоров е уточнил, че капацитетът на завода е 105 000 тона и е предвидено да се реализира на два етапа. По думите му в първия етап на проекта ще бъдат вложени 30 млн. евро. и се предвижда изграждане на линия за производство на пелети, които ще се изнасят за Германия, а във втория - след проучване на пазара на електроенергия ще бъдат изградени когенератори за производство на ток. Според него сега е моментът, в който да се вземе решение и да се предприемат действия, тъй като срокът на депото край "Дивдядово" изтича. Ако не бъде изграден завод за преработка на отпадъци до шест, седем години ще има криза за сметта, защото ще бъде изчерпан капацитетът му, е допълнил Тодоров.

/РУМ/